Logo Realitatea.md

Candu: ”Open Dialog” – un vehicul și o schemă a FSB-ului rusesc împotriva R. Moldova și a altor țări

16 Noiembrie 2018, 14:55 // Actualitate

Fundația ”Dialog Deschis” (Open Dialog), în frunte cu Ludmila Kozlowska, este o schemă folosită de Serviciile Secrete ale Federaţiei Ruse împotriva mai multor state, precum ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce proiectul de hotărâre privind raportul Comisiei de anchetă în cazul ”Open Dialog” a fost votat în plenul Parlamentului.

Foto simbol

”Lucrurile sunt destul de grave, deoarece această fundaţie care a fost înregistrată în Polonia, dar care are ca fondatori cetăţeni inclusiv ai Federaţiei Ruse, îşi are sursele de finanţare din: tranzacţii cu Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, livrare de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale, plăţi din zone off-shore cu traseu şi provenienţă dubioasă necunoscută, schema de spălare de bani la care ne-am referit noi când vorbim de laundromatul rusesc şi chiar sunt surse de finanţare din frauda bancară produsă în Republica Moldova. Din informaţiile furnizate de colegi și comisie reiese clar că această fundaţie nu este altceva decât un vehicul şi o schemă folosită de serviciile secrete ale Federaţiei Ruse, de FSB împotriva statelor cum sunt ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova. Persoanele care sunt implicate, originare inclusiv cele din Crimeea, cetăţeni ruşi, ai Kazahstanului, unii care sunt fugari sau în căutare internaţională, unii care au dosare pierdute, nu sunt altceva decât cei care fac parte din războiul hibrid pornit de Federaţia Rusă împotriva unor state, inclusiv împotriva R. Moldova

Cu regret însă, această schema/fundaţie a atras conştient sau inconştient, intenţionat sau prin imprudenţă, persoane politice din ţara noastră. Cu regret, persoane ca Maia Sandu, Andrei Năstase, sau alţi exponenţi care sunt menţionaţi în raport au fost atrași de această fundaţie în luptele inclusiv împotriva R. Moldova în interesul Federației Ruse. Astfel de acţiuni, dacă ele sunt intenţionate presupun infracţiunea trădarea de stat sau a R. Moldova. Cu regret, Comisia parlamentară nu a avut ocazia să dialogheze cu aceste persoane şi să afle mai multe. Nu ne referim în cazul de faţă la bilete sau la cheltuieli de hotel, dar noi am fi vrut să ştim în ce alte împrejurări au interacționat cu reprezentanții acestei fundații, ce au discutat, ce informaţii eventuale s-au solicitat pentru a putea constata clar întreaga imagine a lucrului Serviciilor Secrete ale FR în Moldova”, a declarat Candu în fața reprezentanților mass-media.

Preşedintele Parlamentului a ținut să menționeze că raportul va fi expediat autorităţilor R. Moldova care vor investiga acest caz. Mai mult, documentele vor fi trimise și altor instituții speciale de peste hotarele țării.

”De luni, voi da indicaţii ca acest raport să fie tradus în limba engleză şi să fie expediat în adresa Uniunii Europene, Consiliul Europei, OSCE, NATO şi la câteva state care sunt menţionate în raport, fiind vorba de Polonia, Ucraina, România, Ţările Baltice, SUA (FBI și CIA), deoarece sunt informații ce ţin de securitate inclusiv a acestor ţări. Serviciile acestor țări merită arunce o privire la acest raport și să facă investigațiile necesare dacă este cazul”, a mai spus Candu.

Amintim că astăzi, președintele Comisiei Igor Vremea a prezentat de la tribuna Parlamentului raportul privind elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației poloneze ”Dialog Deschis” (FOD). Comisia parlamentară a constatat că fundația vizată ar fi avut legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care a fost finanțată inclusiv din bani care ar proveni din tranzacțiile frauduloase din sectorul bancar și cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est ”Laundromatul rusesc”. De asemenea, raportul prezentat de Igor Vremea relevă faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) ar fi fost finanțate ilegal de FOD.

VEZI ȘI:

PG, sesizată în cazul ”Open Dialog”. Maia Sandu și Andrei Năstase - vizați. Reacția PAS

(video) Raport în cazul ”Open Dialog”: Fundație finanțată de Rusia și legături cu Veaceslav Platon

Comisia de anchetă în cazul „Open Dialog” a finalizat raportul. Întrebările la care Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi trebuit să răspundă (video/doc)

(video) Maia Sandu a refuzat audierea în cazul ”Open Dialog”. Președintele comisiei: ”Era obligată de lege să se prezinte”

Primele informații colectate de comisia parlamentară de anchetă pe cazul „Open Dialog”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile