Logo Realitatea.md

Candu răspunde ferm: „Șeful statului nu va fi demis, iar atribuțiile de numire în funcție a ministrului Apărării îi vor reveni Guvernului sau Parlamentului” (VIDEO)

18 Octombrie 2017, 15:37 // Actualitate

Președintele Parlamentului, Adrian Candu, se arată nemulțumit de interpretările făcute de unele instituții mass media și partide politice privind decizia Curții Constituționale pe cazul sesizării refuzului șefului statului de a numi în funcție ministrul Apărării. Astfel, Candul a menționat că activitatea președintelui nu este suspendată, însă atribuția de numire în funcție va fi preluată de Legislativ sau Executiv.

Embed:

„Îmi exprim regretul ca ieri unii au început să speculeze fără să aştepe să fie publicată decizia şi să o citească. Îmi exprim regretul şi faţă de declarţiile făcute de preşedintele Igor Dodon, care probabil fără să aştepte şi să vorbească cu specialiştii a ieşit public şi a făcut declarţii de acuzare a Curţii Constituţionale ce le consider că au depăşit limita, sper că acționat fiind copleșit de emoții. Fiecare dintre noi, mai ales demnitarii de rang înalt trebuie să avem înţelepciune şi să analizăm subiectul cu capul limpede apoi să ne manifestăm într-un fel sau altul", a afirmat Candu.

De asemenea, Adrian Candu a menţionat că decizia Curţii Constituţionale nu suspendă activitatea sau manadatul de preşedinte a lui Igor Dodon, ci doar a indicat care este calea de deblocare a situației cu numirea în funcție a noului ministru al Apărării.

"Decizia de ieri a CCM este o decizie care interpretează o situaţie şi anume aceea de blocaj instituţional, aceea legată de refuzul preşedintelui de a numi ministrul Apărării. Această decizie vine cu o soluţie şi explică care este procedura de mai departe. S-a interpretat greșit atât de mass media cât și de unii politicieni care cândva au asigurat interimatul de președinte și care ar fi trebuit să cunoască litera legii. Mă refer aici la domnul Mihai Ghimpu", a specificat șeful Legislativului.

Adrian Candu exclude posibilul impichiment în privința președintelui, invocând faptul că demiterea președintelui țării are și unele consecințe. „Este vorba de faptul că după demiterea acestuia cu 2/3 din numărul deputaților va trebui de inițiat referendumul de demitere, după care de desfășurarea campaniei electorale, iar toate aceste acțiuni necesită resurse financiare suplimentare. Posibil domnul Dodon aceasta și așteaptă să ducem țara într-o criză economică și chiar politică”, a conchis Candu.

Curtea Constituțională s-a expus ieri pe sesizarea făcută de Guvern în legătură cu refuzul președintelui, Igor Dodon, de a numi în funcție candidatura la Ministerul Apărării, înaintată de Executiv. Astfel, CCM a stabilit că șeful statului a încălcat grav Constituția, iar prerogativele numirii noului ministrul în astfel de cazuri îi revin Guvernului sau Parlamentului. 

CITEȘTE ȘI:

Ședință specială la Guvern. Filip a sesizat Curtea Constituțională privind procedura de numire a miniştrilor

Guvernul îl va înainta repetat pe Eugen Sturza la Ministerul Apărării. Filip: Dacă Dodon refuză, încalcă conștient Constituția (VIDEO)

Dodon IGNORĂ decizia Curții Constituționale: ”Nu voi ceda și nu voi semna decretul de numire a dlui Sturza în funcție” (VIDEO)

Leancă: „Sper că decizia Curții i-a fost clară tovarășului Dodon. Am putea să-i asigurăm traducere în moldovenească”

Citeste tot despre: demitere, reacții, referendum, speculații
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile