Logo Realitatea.md

Andrian Candu: S-ar putea organiza un Referendum în privința introducerii vectorului european în Constituție, dacă astăzi suportăm un eșec (VIDEO)

18 Octombrie 2018, 10:08 // Actualitate

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat că s-ar putea organiza un Referendum pentru a introduce în Constituție vectorul european, în cazul în care PL și PLDM nu vor vota această modificare în Constituție la ședința de astăzi. Anunțul a fost făcut la scurt timp, după ce fracțiunea PL a anunțat a anunțat că s-a consultat cu PAS și PPDA în privința votului și a înregistrat în Parlament un nou proiect, care conține votarea modificării Constituției atât ce ține de vectorul european cât și de introducerea în Legea Supremă a limbii române ca limbă de stat. 

„Am amânat votul pentru această săptămână în speranța că deputații PL și PLDM vor înțelege că e șansa momentului de a garanta constituțional că Republica Moldova va avea integrare europeană ca model de dezvoltare. Presupunem că proiectul nu va fi susținut prin absența votușlui din partea PL și PLDM În situația în care va fi un eșec, și nu consider că este un eșec al PDM sau al unui partid anume, ci a întregului politic și al țării. În aceste condiții noi ne rezervăm dreptul și posibilitatea ca să inițiem organizarea unui Referendum pentru integrarea europeană”, a spus Candu.

Potrivit speakerului, Referendumul ar putea fi organizat odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pentru a economisi bani, dar exact cum vor derula lucrurile urmează să se stabilească încă. „Un lucru este sigur, noi nu vom renunța la introducerea în Constituție a vectorului european”, a conchis Candu.  

Amintim că, PL a anunțat astăzi că, s-a consultat cu partidele extraparlamentare – Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” în privința votării proiectului introducerii în Constituție a vectorului european și a ajuns la concluzia că vor vota doar dacă, PDM acceptă să introducă în Constituție și limba română ca limbă de stat, lucru, care a fost pronunțat de Curtea Constituțională în 2013.

De menționat că, pe ordinea de zi, de astăzi, a Parlamentului este introdus și votarea proiectului de lege privind introducerea vectorului european în Constituție, proiect, care a fost dezbătut în plen la ședința din săptămâna trecută, dar votul a fost amânat pentru ședința de astăzi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.4727%
USD USD 17.7287 0.3634%
RUB RUB 0.2865 0.5616%
RON RON 4.1145 0.4492%
UAH UAH 0.7258 0.1794%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile