Logo Realitatea.md

Capacitățile de export a terminalului cerealier din Portul Internațional Liber Giurgiulești ​va fi majorat de peste două ori

10 Noiembrie 2016, 17:17 // Economie

Din Portul Internațional Liber Giurgiulești va fi posibil, începând de astăzi, încărcarea a peste 1.000 de tone de produse cerealiere pe oră, pe nave maritime destinate transportării de până la 8.000 de tone, precum și pe barje fluviale. Aceasta va fi realizat de compania Trans Cargo Terminal SRL, parte a Grupului Trans-Oil (TOG), care a finalizat proiectul de extindere a terminalului de export, investind 6 milioane de dolari.

Foto: mec.gov.md

„Datorită creșterii substanțiale a capacităților avem posibilitatea de a atrage clienți noi și, în același timp, de a permite grupului nostru de companii și clienților deja existenți, să mărească volumele destinate transbordării. Proiectul de extindere a constat în construcția unei dane adiționale cu ieșirea spre Dunăre, a unui siloz cu capacitatea de stocare de 12.000 de tone, a unui debarcader cu adâncimea corespunzătoare, precum și în instalarea echipamentului de încărcare de înaltă capacitate”, a spus președintele TOG, Vaja Jhashi.

Potrivit lui, pentru realizarea acestui proiect au fost investiți aproximativ 6 milioane de dolari, fiind create și 30 de locuri de muncă permanente adiționale. Datorită extinderii terminalului capacitatea totală de stocare va atinge cifra de 70.000 tone și va înregistra o creștere a capacității de transbordare de la 300.000 tone până la 800.000 tone anual, ceea ce este echivalent cu aproximativ 75% din exportul anual de produse cerealiere a Republicii Moldova”, a declarat Vaja Jhashi, potrivit unui comunicat de presă al Grupului Trans-Oil.

La rândul său, Thomas Moser, directorul General al Societății Danube Logistics SRL - companie ce operează și administrează Portul Internațional Liber Giurgiulești, de asemenea a apreciat noile investiții și a accentuat rezultatele acestora. „Capacitățile sporite vor asigura de acum încolo, ca majoritatea exporturilor de produse cerealiere moldovenești către piețele internaționale să se producă direct din Republica Moldova”, a spus Moser.

Prezent la inaugurare, ministrul Economiei și Comerțului Octavian Calmîc s-a arătat impresionat de modul în care s-a dezvoltat infrastructura Portului Giurgiulești. „Sunt convins că acum 11 ani, când discutam despre dezvoltarea acestui acest port, erau foarte puțini optimiști. Nu doar investitorii și rezidenții, dar chiar și noi eram destul de pesimiști pentru că pe de o parte era problema de infrastructură, pe de altă parte de finanțe. Dar am găsit cu sprijinul instituțiilor financiare internaționale să dezvoltăm această infrastructură”, a declarat oficialul.

Totodată, Calmîc a remarcat importanța dezvoltării infrastructurii Portului Giurgiulești pentru toată economia Republicii Moldova. „Această infrastructură nu este importantă dar pentru regiunea de Sud, dar pentru toată economia. Cerealele reprezintă o bună parte a exportului Republicii Moldova. Noi exportăm sute de mii de tone de cereale și asta (Portul) este poarta noastră către întreaga lume. Noi exportăm atât spre Vest cât și spre Est”, a remarcat Calmîc.

De asemenea, ambasadorul SUA la Chișinău James Pettit a arătat că proiectul de extindere a terminalului de export cerealier finalizat de Compania Trans Cargo Terminal va contribui la dezvoltarea ramurii cerealiere. „Este important să existe persoane cu viziuni, entuziaste care pot să convingă investitorii, băncile ca să investească în asemenea loc. Și acest obiectiv are capacitatea de a dubla exporturile de cereale din Republica Moldova pentru a dezvolta în continuare ramura”, a declarat diplomatul.

Adițional exportului de cereale în vrac, care în mai mare parte sunt livrate pe piețele din regiunea mediteraneană, cantități semnificative de produse cerealiere din Moldova sunt exportate prin intermediul Portului Internațional Liber Giurgiulești în containere maritime către Asia, a mai anunțat grupul.

Pe parcursul primelor 10 luni ale anului 2016, unsprezece companii locale au expediat peste 60.000 de tone de grâu în containere maritime spre țări precum Malaezia, Myanmar și Indonezia.

Portul Internațional Liber Giurgiulești este unicul port din Republica Moldova amplasat pe secțiunea maritimă a râului Dunăre.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile