Logo Realitatea.md

Cariera, averea și „păcatele” celor șapte candidați la funcția de Procuror General

12 Septembrie 2019, 11:26 // Actualitate

Șapte candidați au depus actele pentru a participa la concursul pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova, șase dintre care au depus dosarele marți, adică în ultima zi a concursului. Totodată, șase dintre candidații anunțați de Procuratura Generală sunt procurori, iar unul este avocat. Portalul Anticoruptie.md a radiografiat CV-urile și trecutul pretendenților la șefia Procuraturii.

Potrivit presei, primul dintre cei care a depus actele pentru a participa la concurs este fostul procuror-general adjunct, Igor Popa și, puțin după demisia lui Eduard Harunjen, Procuror General interimar. Procurorul Popa a fost subiectul mai multor scandaluri mediatice, fiind acuzat de fabricarea mai multor dosare penale în perioada guvernării comuniste, dar și de mușamalizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009.

În perioada comunistă, fiind șef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, acesta a gestionat mai multe dosare penale deschise împotriva persoanelor care criticau guvernarea lui Voronin, cum ar fi Serafim Urechean, Nicolae Andronic, Valeriu Pasat sau Constantin Becciev.

Popa este şi procurorul care a semnat demersurile privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.

Citiți continuarea pe Anticoruptie.md.

Vedeți și alte știri la subiect:

Numele celor care vor să devină procuror general: șase procurori și un avocat

S-au găsit pretendenți la șefia Procuraturii Generale. Șapte candidați s-au înscris la concurs

Funcția de Procuror General nu mai e atât de atrăgătoare?! O singură persoană participă la concursul CSP

(UPDATE/VIDEO) A fost anunțat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al Republicii Moldova


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2332 0.1427%
USD USD 17.4562 0.2297%
RUB RUB 0.2725 -0.1100%
RON RON 4.0386 0.1091%
UAH UAH 0.7133 0.2953%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile