Logo Realitatea.md

Carina Țurcan, acuzată de spionaj în Rusia, despre momentul reținerii și condițiile de detenție: „Nimeni nu-mi spune ce informație și cui i-am transmis!”

13 August 2018, 18:06 // În lume

Fostul membru „Inter-RAO” Carina Țurcan, acuzată de spionaj în favoarea Republicii Moldova sau României, a povestit despre groaza prin care a trecut în momentul reținerii, despre condițiile în care e deținută și despre faptul că până acum nu cunoaște „ce informație și cui i-a transmis”. Despre toate acestea Carina Țurcan a vorbit într-un interviu pentru portalul rus „Meduza”.

Foto: meduza

„Șocul din momentul reținerii încă nu a trecut. Amintirile apar ca mai multe cadre separate. Șase dimineața, deschid ușa pe jumătate, o mulțime de bărbați mascați se strecoară în casă. Mama mea mică și plăpândă încearcă să mă protejeze cumva. Țăpete puternice și frica pentru persoanele apropiate, pentru faptul că fiul meu s-a speriat atât de mult. Nu l-am mai văzut de atunci”, așa descrie femeia momentul reținerii. 

Carina Țurcan a preferat să nu comenteze detaliat condițiile de detenție, însă a menționat că există o problemă sistemică, care se manifestă prin faptul că atât ea, cât și ceilalți deținuți sunt privați de dreptul statutar de a comunica nelimitat cu partea apărării. 

„Având în vedere lipsa de camere pentru întâlniri, vizita apărătorului nu este posibilă mai mult de o dată la două sau trei săptămâni, iar durata unei astfel de întâlniri este imprevizibilă”, a declarat fostul membru „Inter-RAO” acuzată de spionaj.

Aceasta a  menționat că e cetățeancă a Federației Ruse, iar de cetățenia Republicii Moldova s-a dezis în anul 2016: „Alte cetățenii, pe lângă cea a Rusiei nu dețin”.

De menționat că potrivit unor date, la 20 iunie, ambasada României a declarat că Țurcan este cetățeancă a României. 

Rugată să comenteze acuzațiile, Carina Țurcan a menționat că nu o poate face pentru că nu înțelege de ce este învinuită.

„Aș putea comenta acuzația, dacă mi-ar fi fost clar. Nu am arătat încă documentul pe care l-am predat cuiva. Sper să primesc informații mai complete din anchetă. În orice caz, nu am îndeplinit ordinele pentru transferul secretelor de stat către specialiștii moldoveni, este absurd”, a subliniat aceasta.

Potrivit ei, nu au existat motive pentru care să fie arestată, iar vina pentru spionaj Carina Țurcan nu și-o recunoaște. 

„Niciodată nu am îndeplinit ordinele serviciilor speciale din Moldova, nu i-am contactat niciodată. Mai mult, am comunicat cu reprezentanți ai autorităților și companiilor energetice din Moldova. La rândul lor, nu au fost niciodată interesați de a primi informații secrete de la mine”, a declarat Țurcan.

Realitatea.md amintește că pe 19 iunie, Carina Țurcan, unul dintre membrii Consiliului de directori ai companiei RAO EES, originară din Republica Moldova, a fost arestată la Moscova. Femeia, care este cetățeană a Federației Ruse,  este bănuită că ar face spionaj în favoarea României.

Vezi și:

Cazul presupusei spioane: FSB a stabilit ce informații ar fi livrat Carina Țurcan

Ministerul Afacerilor Externe din România reacționează în cazul presupusei spioane: Suntem pregătiţi să...

Carina Țurcan, bănuită de spionaj în favoarea României, s-a născut în Republica Moldova, dar nu este cetățeană a țării

Citeste tot despre: Carina Țurcan, interviu, moscova, Romania, spionaj
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6621 0.0000%
USD USD 17.7287 0.0000%
RUB RUB 0.2865 0.0000%
RON RON 4.1145 0.0000%
UAH UAH 0.7258 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile