Logo Realitatea.md

Cartofii mai scumpi și în România! Autoritățile de peste Prut: Este normal, este firesc

17 Mai 2019, 11:08 // Actualitate

Ministrul Agriculturii din România, Petre Daea, a declarat, întrebat despre prețul mare al cartofilor, că preţul suplimentar vine din faptul că sunt cartofi de anul trecut şi există costuri de depozitare, el referindu-se apoi la roşii, dar şi la faptul că la Bruxelles piaţa este de trei ori mai scumpă decât în România.

„Cartoful este de anul trecut, s-a recoltat anul trecut, fermierii i-au ţinut în depozite cu temperatură controlată aproape un an de zile ca să-l aducă pe masa consumatorului pe tot timpul anului. Acestea sunt costuri suplimentare care se regăsesc în acest preţ, este normal, este firesc, şi dacă luaţi analiza preţurilor din ultimii ani, o să vedeţi aceeaşi tendinţă şi acelaşi comportament pe piaţă. Am văzut şi ieri, şi alaltăieri, am încercat să intervin la un post de televiziune, eram la Bruxelles, la Consiliu, pentru a stăpâni această dorinţă de a torpila proiecte şi programe pe care le are România, puse în faţa consumatorului, şi pentru care, iată, facem eforturi bugetare să le aducem aici, şi anume cum că preţul la tomate este mare", a afirmat ministrul Agriculturii, întrebat despre preţul mare al cartofilor.

Realitatea.md amintește că recent, pe piețele de comerț cu amănuntul din Republica Moldova s-a atestat o majorare bruscă a prețurilor la cartofi.

Potrivit ANSA, în perioada 26.03-13.05.2019 au fost monitorizate 121 de loturi de cartofi importați din Republica Belarus, 19 loturi au fost neconforme și au fost returnate în țara de origine. Loturile neconforme au fost infestate de obiectul de carantină Clavibacter michiganesis supsp.sepedonicus (putregaiul brun al cartofului) ceea ce a confirmat laboratorul acreditat din România. ANSA a notificat Serviciul Fitosanitar de Stat din Republica Belarus privind neconformitățile depistate și a cerut să fie informată despre măsurile întreprinse în vederea neadmiterii exportului de cartof infestat în Republica Moldova.

Vezi și: 

CNPIEC, despre scumpirea cartofilor: Există un acord anticoncurențial între întreprinderi

Deputații ACUM cer explicații privind scumpirea cartofului. MADRM: Oficial nu avem nici o solicitare

ANSA explică din ce cauză au crescut prețurile la cartofi

Citeste tot despre: cartofi, cartofi scumpi
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 0.0000%
USD USD 17.6396 0.0000%
RUB RUB 0.2751 0.0000%
RON RON 4.1166 0.0000%
UAH UAH 0.7178 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile