Logo Realitatea.md

Căsătoriile în UE: Ce trebuie să faceţi înainte şi după

18 Februarie 2020, 07:03 // Life

Căsătoria civilă este un statut juridic recunoscut în toate ţările UE. E important de ştiut ce se întâmplă atunci când în formalităţi sunt implicate mai multe ţări, de exemplu în cazul în care vă căsătoriţi cu o persoană de altă naţionalitate sau dacă intenţionaţi să vă mutaţi în străinătate după căsătorie.

Înainte de căsătorie, trebuie să aflaţi care este ţara a cărei legislaţie va reglementa căsătoria dumneavoastră şi regimul matrimonial aferent. Este important, pentru că acest lucru va avea consecinţe importante asupra drepturilor şi obligaţiilor care vă revin ca soţ/soţie.  

"Dacă nu vă căsătoriţi în ţara în care locuiţi, ci în altă ţară din UE, contactaţi autorităţile din ambele ţări pentru a afla ce formalităţi trebuie să îndepliniţi astfel încât căsătoria să fie recunoscută în ambele ţări. Ar putea fi vorba, printre altele, de cerinţe de înregistrare şi publicare", scrie Adevărul cu referire la site-ul ofical al UE, europa.eu.  

  • Recomandări după căsătorie  

După încheierea formalităţilor, căsătoria dumneavoastră va fi recunoscută în toate celelalte ţări din UE (fac excepţie căsătoriile între persoane de acelaşi sex). Mai puteţi face însă câţiva paşi pentru securizarea formalităţilor.  

Dacă vă căsătoriţi într-o ţară din UE diferită de cea de origine, ar fi o idee bună să vă înregistraţi căsătoria în ţara de origine, în conformitate cu normele naţionale aplicabile. 

  • Verificaţi normele în materie de şedere   

Contactaţi consulatul ţării de origine pentru a afla dacă puteţi să vă înregistraţi căsătoria acolo sau dacă trebuie să faceţi acest lucru în ţara de origine.  

"În cazul în care mergeţi să lucraţi în altă ţară din UE, soţul sau soţia are dreptul să locuiască acolo împreună cu dumneavoastră. Verificaţi normele în materie de şedere care vizează: soţul/soţia şi copiii provenind din UE; soţul/soţia şi copiii provenind din afara UE", mai precizează europa.eu.  

Iată un caz real care arată ce se întâmplă când vorbim de căsătorie între parteneri de acelaşi sex care provin din ţări în care legislaţiile naţionale diferă.   

"Emma (din Belgia) şi Carine (din Franţa) s-au căsătorit în Belgia şi s-au mutat în Italia, unde Emma şi-a găsit un loc de muncă. Autorităţile nu le-au privit ca pe un cuplu căsătorit întrucât Italia nu recunoaşte căsătoria între persoane de acelaşi sex.  

Însă, pentru că recunoaşte parteneriatele înregistrate între persoane de acelaşi sex, Emma şi Carine au aceleaşi drepturi ca şi partenerii înregistraţi în baza legislaţiei italiene", precizează europa.eu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0693 -0.2282%
USD USD 18.3389 0.9246%
RUB RUB 0.2328 2.3297%
RON RON 4.1569 -0.2136%
UAH UAH 0.6624 2.3328%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
27 mar, 12:16 //

Foto Simbol Examenele pentru clasa a patra au fost anulate. Se discută acest lucru și pentru bacalaureat și cel de finalizare a gimnaziului (VIDEO)

26 mar, 21:21 //

Bugetarii vor sta acasă 9 zile, cu excepția angajaților medicali și a forțelor de ordine. Scopul măsurii aplicate, îndemnul și rugămintea lui Chicu

26 mar, 15:04 //

Foto: realitatea.md Cristina Țărnă, fiica directorului demis al Spitalului Republican, oferă detalii despre acțiunile tatălui ei, în cazul medicilor testați la un laborator privat

27 mar, 09:44 //

Foto: ambulanta.md A murit un medic din cadrul CNAMUP. Femeia era infectată cu coronavirus

27 mar, 19:39 //

Cum un primar de la noi a ajuns subiect în presa din România, după o decizie pe care a luat-o împotriva răspândirii coronavirusului

27 mar, 12:45 //

Constantin Țuțu s-a predat la frontieră. A fost reținut. Va sta în carantină 14 zile

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia