Logo Realitatea.md

Căscatul arată că ești obosit sau este doar un mit? De ce este contagios

04 Ianuarie 2019, 17:39 // Life

Dureaza în jur de șase secunde. Încet, inspiri profund, expiri rapid, îți întinzi brațele, te strâmbi și ochii închiși strâns pot să lăcrimeze un pic. Tocmai ai căscat – asta fac de multe ori pe zi aproape toate animalele vertebrate. După unele estimări, de zece ori pe oră, deși se poate întâmpla mult mai des dimineața devreme și seara târziu. Asta înseamnă că ești obosit? Plictisit? Încerci să-i transmiți cuiva un indiciu? 

Foto: secretele.com

Căscatul arată că ești obosit sau este doar un mit?

Pe cât este de banal, pe atat de putine lucruri se cunosc cu certitudine despre cascat, însa este probabil un mit că ar semnala întotdeauna nevoia de somn, scrie Realitatea.net.

Este adevarat ca oamenii casca adeseori cand se pregătesc sa mearga la culcare seara, însa este la fel de adevarat ca se intampla dimineata la trezire și de cateva ori în timpul zilei, în funcție de o serie de factori, precum gradul de vigilență sau concentrare, de cât de distras ești, și poți să caști chiar când vezi pe altcineva căscând.

Pentru că prin respiratie, introduci în plămân oxigenul din aer și îndepărtezi dioxidul de carbon, teoriile vechi despre căscat sunt bazate pe presupunerea ca este un răspuns reflex la nivelul redus de oxigen sau la un nivel ridicat de dioxid de carbon. Teoria și-a pierdut din credibilitate dupa publicarea unui studiu în 1987 în care voluntarii supuși unor niveluri ridicate de oxigen nu au căscat mai puțin, iar după ce au fost expuși la concentrații mari de dioxid de carbon nu au căscat mai mult.

Orice explicatie legata de motivul pentru care căscăm trebuie să țină cont de câteva observații interesante:

Căscatul se produce chiar daca nivelurile de oxigen si dioxid de carbon sunt normale.

Căscatul îi poate face pe ceilalți sa caște (pare sa fie ”contagios”).

S-a constatat că episoadele de cascat din ce in ce mai dese apar in anumite boli sau disfunctii care afecteaza functia cerebrala, asa cum se poate vedea in randurile urmatoare.

Fătul în uter cască din săptămâna a 11-a de dezvoltare.

Teoriile ce explică procesul de căscat

Unele dintre cele mai rezonabile teorii sunt cele care urmeaza, însa nici una nu a fost dovedită:

Căscatul întinde plămânii și țesuturile din jur, prevenind colapsul căilor aeriene mici de la nivelul plămânilor. Acest lucru poate explica de ce căscatul pare să se întâmple când respiram superficial (când suntem obosiți, plictisiți sau când ne ridicăm din pat).

Căscatul distribuie o substanță chimică numită surfactant, un lichid lipicios care acopera sacii de aer de la nivelul plămanilor și care îi menține deschiși. Cantități adecvate de surfactant sunt importante pentru capacitatea nou-născutului de a supraviețui în afara uterului. Această teorie ar putea explica de ce fătul cască în uter – fiindcă se pregatește să își foloseasca plamanii.

Căscatul este asociat cu intinderea muschilor si a incheieturilor si cu un puls crescut, putand, astfel, face parte din pregatirea pentru o stare mai alerta, in special dupa o perioada de relaxare. Acest lucru ar putea explica de ce sportivii si muzicienii profesionisti se “trezesc” cascand inainte de perioadele de concentrare sau activitate crescuta.

Căscatul ar putea fi o forma de comunicare nonverbala cu ceilalti, anume ca este vremea relaxarii odata cu terminarea activitatilor zilnice. Probabil acest lucru explica rezultatele unui studiu publicat in 2013: cainii casca mai mult cand isi vad stapanul cascand decat daca vad persoane straine cascand. Cascatul prelungit la membrii unui grup de babuini semnalizeaza ca este vremea somnului, in mod tipic liderul (“masculul alfa”) incheind ritualul cu un cascat puternic. La oameni, cascatul ar putea fi o ramasita evolutiva care comunica dorinta de a ramane singur, inclusiv nevoia de odihna.

Căscatul ar putea servi ca sistem de avertizare ca in curand persoana ar adormi. Daca conduci si esti atat de relaxat pana in punctul de a adormi in curand, cascatul ar putea sa te faca mai constient de nevoia de a face o pauza.

De ce este căscatul contagios?

Probabil ca este puterea sugestiei cea care determina o persoana sa caste dupa ce vede pe altcineva facand acest lucru. Daca teoria despre comunicarea nonverbala de grup este adevarata, asa cum pare sa fie pentru babuini, contagiozitatea cascatului ar putea fi un fenomen involuntar, programat genetic. Cand o persoana din “trib” casca, ceilalti fac la fel din cauza ca acest model de comportament a ajutat stramosii sa comunice unul cu celalalt.

Poate fi căscatul un semn de boală?

Oricât de greu de crezut ar fi, căscatul ar putea fi semn de boală. Deși rareori primul semn, cascatul excesiva fost observat în randul persoanelor cu scleroza multipla, scleroza laterala amiotrofica (SLA, numita si boala Lou Gehrig), dupa radioterapie și în rândul persoanelor tratate pentru boala Parkinson. Rar, ar putea indica instalarea unei migrene. Pe de alta parte, căscatul se pare că se produce mai puțin frecvent la persoanele care suferă de schizofrenie. Rămâne necunoscut însa de ce întâmplă asta.

Cercetătorii au observat la animale si la oameni ca stimularea electrica a anumitor zone ale creierului poate determina cascatul. În plus, anumiti mesageri chimici de la nivelul creierului (intre care dopamina si ACTH – Hormonul adrenocorticotrop) par sa joace de asemenea un rol in cascat.

Căscatul pare destul de simplu, însă este de fapt un comportament complex care servește unui scop încă neclar. Așadar, NU o lua personal dacă cineva îți cască în față. Este posibil sa fie plictisit, obosit sau încearca să-ți transmita un mesaj – sunt multe aspecte legate de căscat pe care înca nu le înțelegem. Poate cei care cască vor doar să fie lăsați în pace, poate ca au nevoie să-și destindă căile aeriene mici ale plămânilor sau poate că se pregătesc să se concentreze mai bine la ceea ce spui.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5215 0.0000%
USD USD 18.1831 0.0000%
RUB RUB 0.2815 0.0000%
RON RON 4.3467 0.0000%
UAH UAH 0.6871 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile