Logo Realitatea.md

Cât costă o zi de staționar și una în terapie intensivă pentru un pacient cu COVID-19. Argumentele lui Igor Dodon privind necesitatea procurării poliței medicale

02 Aprilie 2020, 18:31 // Actualitate

Costul mediu al unei zile de tratament în staționar pentru un pacient cu COVID-19 este de circa 2.255 de lei, iar în secția de terapie intensivă - de circa 5.300 de lei. Astfel, în condițiile în care pacienții diagnosticați cu Coronavirus sunt internați în mediu pentru 14 zile, costul în staționar pentru cele două săptămâni este de 32 de mii de lei, iar în secția de terapie intensivă, de circa 78 de mii de lei. Cifrele au fost oferite de președintele Igor Dodon care a vrut astfel să convingă cetățenii care revin acum de peste hotare de necesitatea de a procura polița de asigurare medicală, pentru a contribui în acest mod la „consolidarea sistemului medical”. 

Foto simbol

După ședința Centrului Unic de Comandă, președintele Igor Dodon a spus că a solicitat cifrele de la Ministerul Sănătății astfel ca „să cunoască cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei care au dubii și nu vor să contribuie prin achitarea poliței medicale, nu vor să contribuie la consolidarea sistemului medical”.

Dorind să fie și mai convingător, șeful statului a oferit publicului și o bâlbă de zile mari: „Vreau să vă amintesc că persoana care a revenit din Italia și a fost una dintre primele confirmate a stat în terapie intensivă mai mult de 30 de zile... aproape 30 de zile... de pe 7 martie, acuș o să aibă 30 de zile...”, a spus el ghidat de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, de această dată fără a oferi numele pacientei la care s-a referit și care a fost tratată de COVID-19 încă la data de 21 martie, fiind transferată într-o altă secție a Spitalului Clinic Republican, prin urmare a fost internată în secția terapie intensivă nu mai mult de 14 zile, ținând cont că la 7 martie a fost internată la Spitalul „Toma Ciorbă”, după care transferată la SCR.

„De ce am spus acest lucru. Pentru că am văzut foarte multe dezbateri, încearcă unii să le plaseze, referitor la necesitatea sau trebuie sau nu trebuie de achitat polița medicală. Vreau să vă amintesc stimați cetățeni, că toți cei care locuiesc în Republica Moldova și nu sunt pensionari sau copii până la 18 ani, achită polița de asigurare medicală. Sunt zeci de mii de oameni care au achitat ani la rând polița de asigurare și nu au profitat de serviciile medicale”, a mai argumentat șeful statului.

În context, Igor Dodon s-a adresat politicienilor care au atacat în instanță Guvernul pentru impunerea procurării poliței medicale de către cetățenii care revin acum de peste hotare, să-și retrată cererea. „Haideți să avem respect pentru medici, haideți să contribuim toți împreună. Și cei care locuiesc în Republica Moldova și cei care revin acum acasă”, a conchis el.

Vedeți și: PAS a atacat în instanță decizia prin care diaspora e obligată să cumpere asigurarea medicală

Polița de asigurare medicală devine obligatorie la intrarea în țară. Cetățenii vor semna o declarație pe proprie răspundere să o achite în 72 de ore

Cum cetățenii moldoveni aflați peste hotare pot să obțină polița medicală - o condiție necesară dacă vor să revină acasă

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile