Logo Realitatea.md

Câte milioane de euro ne va da totuși UE pentru lupta cu coronavirusul? A fost spusă suma!

09 Aprilie 2020, 08:54 // Economie

La sfârșitul lunii trecute, UE a anunțat că va acorda ajutor țărilor din Parteneriatul Estic, din care face parte și Republica Moldova, pentru a combate pandemia de coronavirus. Atunci, nu era cunoscută suma exactă, iar autoritățile erau recunoscătoare. Ieri însă s-a aflat suma exactă. Este vorba despre 87 de milioane de euro pentru echipament, cum ar fi mănuși și măști care vor fi distribuite în țară prin intermediul proiectelor europene.

„Virusul nu cunoaște granițe. Această provocare globală necesită o cooperare internațională fermă. Uniunea Europeană depune necontenit eforturi de combatere a pandemiei. Știm cu toții că numai împreună putem opri răspândirea coronavirusului la nivel mondial. În acest scop, UE va convoca în curând un eveniment virtual al donatorilor care să contribuie la mobilizarea finanțării necesare și la sprijinirea Organizației Mondiale a Sănătății în acțiunile sale de asistare a celor mai vulnerabile țări”, a declarat ieri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cei mai mulți bani vor fi direcționați către vecinii noștri - Ucraina, acolo unde sunt 1.668 de cazuri confirmate din 42,6 milioane de locuitori. Suma este de 190 de milioane de euro și este transmisă pentru construirea unor centre întru susținerea persoanelor vulnerabile, tranferarea la educația online și în lupta cu dezinformarea.

Urmează Georgia cu o populație de 3,7 milioane de locuitori și cu 211 cazuri total de Covid-19, dar care va fi ajutată cu 183 milioane de euro. UE a remarcat faptul că un producător local din acest stat a reușit să facă 40.000 de mănuși medicinale într-o săptămână.

După Georgia, este suportul oferit pentru Armenia (881 cazuri de Covid-19; 3 milioane de locuitori) - peste 92 de milioane de euro întru susținerea persoanelor în vârstă și a persoanelor cu dizabilități.

Urmează suportul oferit pentru Republica Moldova (1.174 de cazuri de Covid-19; 2,6 milioane de locuitori) de 87 de milioane de euro, apoi pentru Belarus - de 50 de milioane de euro (1.066 de cazuri de Covid-19; 12,4 milioane de locuitori) pe care UE recomandă să fie cheltuite pentru a suplini numărul de ambulanțe și aparate respiratorii.

Cea mai mică sumă este de 14 milioane de euro - bani pe care-i va primi Azerbaijan (822 de cazuri de Covid-19; 10 milioane de locuitori) pentru a-i utiliza în crearea echipamentelor necesare pentru medici, astfel încât să nu se infecteze atunci când tratează pacienții în acest stat.

Din pachetul global în valoare de 15,6 miliarde EUR, 3,25 miliarde EUR sunt direcționate către Africa, din care 1,19 miliarde EUR pentru țările din Africa de Nord care sunt vizate de politica de vecinătate.

UE asigură în total 3,07 miliarde EUR pentru întreaga regiune vizată de politica de vecinătate - 2,1 miliarde pentru țările din cadrul Parteneriatului sudic și 962 de milioane EUR pentru țările din cadrul Parteneriatului estic - și alte 800 de milioane EUR pentru Balcanii de Vest și Turcia.

De asemenea, pachetul global include suma suplimentară de 1,42 miliarde EUR sub formă de garanții pentru Africa și vecinătate, sumă care provine din Fondul european pentru dezvoltare durabilă (FEDD).

UE va sprijini Asia și Pacificul cu 1,22 miliarde EUR, iar în plus, vor fi alocate 291 de milioane EUR pentru regiunea Africa, zona Caraibilor și Pacific, 918 milioane EUR pentru sprijinirea partenerilor noștri din America Latină și zona Caraibilor și 111 milioane EUR pentru sprijinirea țărilor și teritoriilor de peste mări.

Ca parte a răspunsului nostru global la pandemia de coronavirus, redirecționăm peste 3,8 miliarde EUR din fondurile prevăzute pentru Balcanii de Vest și vecinii noștri imediați din est și din sud către nevoile reale cu care se confruntă în prezent: pentru răspunsul urgent la criza sanitară, pentru consolidarea sistemelor de sănătate și pentru atenuarea impactului socioeconomic al pandemiei. Ne aflăm pe același continent și nu putem reuși decât împreună”, a declarat comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0295 -0.9173%
USD USD 17.3561 -0.5774%
RUB RUB 0.2294 -1.0781%
RON RON 4.3139 -0.9210%
UAH UAH 0.6161 -0.6611%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile