Logo Realitatea.md

Cavcaliuc și Cladco nu s-au prezentat la audierile Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci (VIDEO)

20 Septembrie 2019, 15:48 // Politica

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova (PDM) prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale, în perioada 7 - 14 iunie curent, a audiat mai mulți factori de decizie din acea perioadă.

Colaj: realitatea.md

Este vorba de fostul procuror general Eduard Harunjen, pe directorul agenției „Moldpres”, Andrei Volentir, directorul postului public de televiziune, Ecaterina Stratan, și pe fostul prim-adjunct al Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

Președintele Comisii parlamentare de anchetă, Mihai Popșoi, a declarat astăzi, într-o conferință de presă susținută, că Eduard Harunjen a negat faptul că ar fi existat 60 de mandate de arest pe numele deputaților care au votat Guvernul Sandu, dar această informație urmează să fie confirmată și de procurorii care instrumentează un dosar vizavi de acest fapt. Totodată, Harunjen a recunoscut faptul că a încurajat procurorii să semneze o scrisoare, pe care societatea a perceput-o ca fiind în susținerea fostei guvernări.

Mihail Ciubaciuc a depus mărturii vizavi de faptul cum i-a fost explicat că trebuie să se supună ministrului Alexandru Jizdan și nu lui Andrei Năstase.

Directoarea postului public-național „Moldova 1”, Ecaterina Stratan, a informat membrii comisiei că, în acea săptămână s-a consultat cu conducerea Companiei „Teleradio Moldova” și s-a decis ca mai întâi să fie chemat la emisiuni fostul premier Pavel Filip, apoi Igor Dodon și mai târziu Maia Sandu.

O altă persoană care a fost chemată la audieri astăzi, dar nu s-a prezentat, este fostul șef interimar al Serviciului Protecție și Pază de Stat, Anatol Golea, însă cesta a trimis o scrisoare în care și-a expus viziunea față de cele întâmplate. Cu toate acestea, membrii Comisiei nu au rămas satisfăcuți de un asemenea răspuns, astfel, Mihai Popșoi a anunțat că ar putea fi modificată legislația, astfel încât nimeni să nu se mai poată eschiva de la astfel de audieri.

Comisia vrea să afle în mod special cine a împiedicat accesul miniștrilor din Guvernul Sandu în edificiile de stat, cine păzea clădirile, cum au plecat Vlad Plahotniuc și Ilan Șor din R. Moldova etc”, a spus Popșoi.

La audieri nu s-a prezentat ex-șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, și președintele Asociației Procurorilor, Alexandru Cladco. Cavcaliuc a menționat că se va prezenta la o altă dată, deoarece astăzi nu este în țară.

Mihai Popșoi a anunțat că urmează a fi audiați șo toți membrii fostei Curți Constituționale, pentru a afla dacă au fost influențați în deciziile lor din perioada 7 - 14 iunie.

Raportul Comisiei urmează a fi prezentat în decurs de două săptămâni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile