Logo Realitatea.md

Cazul deținutului Serghei Cosovan, ce nu primește asistență medicală, în atenția Organizației Mondiale Împotriva Torturii

22 Mai 2018, 21:17 // Societate

La 18 mai 2018, Organizația Mondială Împotriva Torturii (OMCT) a emis un Apel urgent către autoritățile Republicii Moldova privind cazul lui Serghei Cosovan, ținut în arest preventiv în Penitenciarul nr. 16-Pruncul, timp de peste șapte luni. OMCT atrage atenția asupra faptului că Cosovan, fiind diagnosticat cu ciroză hepatică, nu primește asistența medicală adecvată stării sale de sănătate. 

Foto: petitpetitgamin.com

  Ca urmare a ținerii prelungite în arest și lipsei asistenței medicale calificate în detenție, starea lui de sănătate se agravează în mod constant. Pentru a-i salva viața, Cosovan Serghei are nevoie de transplant hepatic, iar pentru a beneficia de această procedură, urmează a fi inclus în lista de așteptare. Orice tergiversare de includere a acestuia în lista de așteptare, reduce șansele de supraviețuire.

OMCT cere autorităților Republicii Moldova să garanteze de urgență integritatea fizică și psihologică a domnului Serghei Cosovan, și să asigure imediat primirea îngrijirilor medicale adecvate stării sale de sănătate, prin transferul acestuia la o instituție medicală acreditată specializată în boala hepatică severă și transplantul de ficat.

OMCT SOLICITĂ:

  • Garantarea, în toate circumstanțele, a integrității fizice și psihologice a lui Serghei Cosovan;
  • Transferul imediat al lui Cosovan la o instituție medicală publică acreditată și specializată în boala hepatică severă și transplantului de ficat;
  • Garantarea condițiilor de detenție și a serviciilor medicale adecvate tuturor persoanelor care sunt private de libertate și deținute în Moldova, în conformitate cu Ansamblul de reguli minime ale Națiunilor Unite pentru tratamentul deținuților;
  • Garantarea respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale în întreaga țară în conformitate cu legile naționale și standardele internaționale în domeniul drepturilor omului.

OMCT a expediat acest Apel următoarelor instituții: Ministerului Justiției al Republicii Moldova; Administrației Naționale a Penitenciarelor; Penitenciarului nr.16-Pruncul; Oficiului Avocatului Poporului din Moldova; Agentului Guvernamental al Republicii Moldova; Primului-ministru al Republicii Moldova; Procurorului General al Republicii Moldova; Procuraturii Anticorupție; Consiliului Superior al Magistraturii din Moldova; Ambasadorului Misiunii Permanente a Republicii Moldova la ONU din Geneva, Elveția.

De asemenea, Apelul a fost expediat și  Oficiului Coordonatorului Rezident al ONU în Moldova, Misiunii OSCE în Moldova, Delegației UE în Moldova și Oficiului Consiliului Europei din Moldova.

Asociația Promo-LEX a expediat Apelul OMCT către autoritățile de resort, prin care solicită realizarea acțiunilor prompte și cere o reacție în acest sens.

Totodată, OMCT împreună cu Asociația Promo-LEX a sesizat cu un Apel urgent Raportorul Special al ONU împotriva Torturii, Prof. Nils Melzer.

Reamintim că, la 29 martie 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat de urgență plângerea lui Serghei Cosovan, depusă de Asociația Promo-LEX la 20 martie 2018. În același timp, Curtea a dispus examinarea în mod prioritar a cauzei acestuia.

Promo-LEX sesisează un nou abuz în privința inculpatului Serghei Cosovan. Acesta a fost reținut din nou (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4388 0.2315%
USD USD 17.0958 -0.4391%
RUB RUB 0.2407 -0.3313%
RON RON 4.0135 0.2047%
UAH UAH 0.6302 -1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile