Logo Realitatea.md

Cazul piloților moldoveni, eliberați din Afganistan: Procuratura Generală a venit cu precizări!

12 Februarie 2019, 12:30 // Societate

Procuratura Generală (PG) a venit cu câteva precizări privind cazul celor doi piloți moldoveni, eliberați din captivitatea talibanilor din Afganistan. În acest sens, a fost emisă o declarație presei.

„Autorităţile din mai multe instituţii din Republica Moldova, inclusiv Procuratura Generală, întreprind de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure şi optime condiţii, a situaţiei privind cei doi cetăţeni moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan. Pe acest caz a fost deschis şi un dosar penal, materialele căruia au fost secretizate, cercul de persoane implicate fiind strict limitat.

La finalul anchetei, vom veni cu detalii despre caz, care fără îndoială, vor face ca lucrurile să fie clare pentru toată societatea. La această etapă, putem doar menţiona că au fost întreprinse activităţi fără precedent pentru organele de drept din Republica Moldova, unele din ele cu risc major. Pe întreaga perioadă a anchetei, s-a ţinut cont şi de consultanţa colegilor din alte state cu practici avansate pentru astfel de situaţii”, scrie în declarația PG.

Tot în aceeași declarație se menționează că anumite persoane, fără a da nume, au creat impedimente operațiunilor inițiate. Cert este faptul că, anterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a referit la șeful statului, Igor Dodon.

În același timp, cel din urmă spune că doar datorită lui și prietenilor săi din Rusia s-a reușit eliberarea cetățenilor moldoveni din captivitatea talibanilor.

„Tot la această etapă, putem menţiona că am constatat, în cadrul măsurilor întreprinse, mai multe încercări de aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente şi tergiversa procesul de eliberare a victimelor. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obţine alte avantaje.

Ne vom expune în modul corespunzător şi asupra acestor circumstanţe, la fel cum vom investiga şi ultimele declaraţii expuse în spaţiul public despre implicarea unor forţe pentru a tergiversa procesul de eliberare a ostaticilor.

Cazul este unul cu particularităţi specifice, care presupune acţiuni cu un mare grad de discreţie, dar mai ales, un mare grad de profesionalism şi responsabilitate, toate acestea având un rol esenţial în asigurarea securităţii celor doi moldoveni care au fost ţinuţi ostatici. 

În acest context, menţionăm că unele informaţii vehiculate în spaţiul public zilele acestea de anumite persoane sunt total iresponsabile, riscă să pună în pericol viaţa persoanelor ţinute ostatice, dar şi să compromită operaţiunile speciale, aflate în desfăşurare, având în vedre faptul că cele două persoane încă nu sunt în custodia autorităţilor Republicii Moldova şi în deplină siguranţă. 

Facem apel la mass-media să manifeste maximă prudenţă şi reţinere în mediatizarea informaţiilor vehiculate în spaţiul public de persoane neautorizate. Este un caz care priveşte vieţile unor concetăţeni şi orice fel de abordare inadecvată ar putea produce daune majore operaţiunilor aflate în desfăşurare. Atragem, de asemenea, atenţia persoanelor care vehiculează informaţii de natură să pună în pericol viaţa ostaticilor, asupra consecinţelor legale pe care le pot purta în cazul în care prin acţiunile lor vor genera o turnură negativă în acest caz.

Cu astfel de cazuri privind luarea de ostatici s-au confruntat multe ţări din lume, rezolvarea acestor situaţii a fost întotdeauna extrem de complexă şi dificilă, uneori a durat ani de zile şi a necesitat implicarea unor resurse instituţionale importante, dar şi o mare discreţie. Autorităţile moldoveneşti au manifestat şi vor manifesta maximă preocupare pentru rezolvarea în cele mai bune condiţii a cazului cetăţenilor moldoveni deţinuţi ca ostatici în Afganistan, punând pe primul plan grija ca vieţile lor să nu fie periclitate nici un moment”, mai scrie în declarația PG.

La același subiect: 

Piloții moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan, au fost eliberați (VIDEO)

Momentul în care piloții moldoveni eliberați din Afganistan coboară din avion la Moscova (VIDEO)

Dodon ține piloții moldoveni drept „ostatici electorali”. Adresarea lui Candu către șeful statului (VIDEO)

Usatîi: O delegație MAEIE a plecat la Moscova să aducă piloții acasă. Dodon va comanda să-i mai țină (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.4897%
USD USD 17.4143 -0.2926%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.4864%
UAH UAH 0.7026 -0.1137%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile