Logo Realitatea.md

CC a respins proiectul de revizuire a Constituției înaintat de Guvern. Totuși, a examinat proiectul și a avizat unele prevederi

22 Septembrie 2020, 11:29 // Actualitate

Curtea Constituțională a dat aviz negativ la proiectul de lege înaintat de Guvern privind modificarea Constituției, în ceea ce vizează sistemul judecătoresc. Potrivit hotărârii CC, modificarea legii supreme este „o chestiune majoră” și „trebuie să se facă nu doar cu o prudență deosebită, dar și cu implicarea tuturor instituțiilor statului”.

Analizând sesizarea depusă pe 1 iulie 2020, în care Guvernul a solicitat avizul la proiectul de lege pentru modificarea Constituției, Curtea Constituțională a constatat că, la data de 1 iulie, hotărârea Guvernului în acest sens nu era publicată în Monitorul Oficial așa cum prevede legislația, iar astfel, „hotărârile adoptate de Guvern și nepublicate în Monitorul Oficial sunt inexistente”, a menționat președintele CC, Domnica Manole în cadrul unui briefing de presă susținut după pronunțarea deciziei.

Cu toate acestea, Curtea a analizat prevederile proiectului pentru eventualitatea în care un proiect similar ar putea fi înaintat repetat. Astfel, unele prevederi au fost avizate pozitiv în integralitatea lor, unele avizate parțial, iar altele au fost avizate negativ.

În speță, prevederea care vizează abrogarea condiției de numire a judecătorilor pentru prima dată pentru 5 ani a fost avizată pozitiv. La fel, abrogarea prevederii conform căreia președinții și vicepreședinții instanţelor judecătoreşti sunt numiţi în funcţie de Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, abrogarea prevederii privind numirea președintelui, vicepreședinților şi judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie de Parlament la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Curtea a reținut că promovarea și transferul judecătorului în altă funcție poate avea loc doar cu acordul judecătorului și a avizat pozitiv inițiativa privind stabilirea la nivelul Constituției a rolului Consiliului Superior al Magistraturii ca garant al independenţei autorităţii judecătorești.

De altă parte, CC a considerat constituțională propunerea de a reglementa competența președintelui de a se opune numirii unui judecător doar o singură dată, prin urmare a avizat negativ propunerea de revizuire a acesteia.

„Prin excluderea ministrului justiției și a Procurorului General din componența Consiliului Superior al Magistraturii, amendamentul ridică standardul de protecție a independenței Consiliului, obiectiv care este compatibil cu Constituția”, se arată în decizie.

Curtea Contituțională a avizat parțial propunerea de formare a CSM din 12 membri, 6 judecători reprezentând toate nivelele instanțelor judecătorești și 6 membri (nejudecători) care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, cu experiență în domeniul dreptului sau într-un alt domeniu relevant, care nu activează în cadrul organelor puterii legislative, executive sau judecătorești și care nu sunt afiliate politic.

În consecință, în eventualitatea modificării Constituției, Parlamentul va trebui să reglementeze prin lege organică durata experienței în domeniul relevant, domeniile relevante și funcțiile publice pe care nu pot să le ocupe reprezentanții CSM din rândul nejudecătorilor. Cât ține de condiția neafilierii politice, CC a edcis că pentru a nu se ajunge la excese, „pentru a se atinge obiectivul neafilierii este suficient ca ei să nu fie membri de partid”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9904 -0.6738%
USD USD 17.0326 0.0446%
RUB RUB 0.2175 -2.2911%
RON RON 4.0999 -0.7288%
UAH UAH 0.6002 -0.1663%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile