Logo Realitatea.md

CCM: Amenda de 3 600 lei, aplicată de Serviciul Fiscal de Stat pentru fiecare factură neprezentată – neconstituțională (VIDEO)

04 Iulie 2018, 16:26 // Economie

Aplicarea de către Serviciul Fiscal de Stat a unei amenzi fixe de 3 600 lei cetățenilor, pentru fiecare factură neprezentată este neconstituțională. O decizie în acest sens a fost pronunțată astăzi de către Curtea Constituțională (CCM).

Potrivit încheierii Curții, sancționarea încălcării normelor privind prezentarea facturilor fiscale nu trebuie aplicată în mod imperativ de către o instanță. Dimpotrivă, această competență poate fi conferită, în principiu, și unei autorități administrative, în măsura în care persoana poate sesiza un organ judiciar învestit cu competența analizei fondului cu privire la o decizie prin care i s‑a aplicat o amendă.

De asemenea, Înalta Curte a precizat că, potrivit jurisprudenței Curții Europene, pentru a verifica deciziile de aplicare a unor amenzi în cazul faptelor ce aparțin categoriei acuzațiilor în materie penală, instanța trebuie să aibă competența de a supune analizei sub toate aspectele, atât în fapt, cât și în drept, decizia autorității administrative.

În acest context, Curtea a reținut că textul „amendă în mărime de 3 600 lei” din articolul 260 alin. (4) din Codul fiscal, care poziționează instanța de judecată într‑o situație de competență nediscreționară în privința cuantumului amenzii și care permite aplicarea ei în același mod pentru situații diferite, este neconstituțional.

Curtea a menționat că, în vederea executării prezentei hotărâri, până la modificarea textului de lege declarat neconstituțional, la aplicarea sancțiunii poate fi stabilită o amendă de până la 3 600 lei pentru fiecare factură neprezentată, efectuându-se un control de proporționalitate în funcție de circumstanțele concrete ale cazului. În acest sens, autoritatea responsabilă cu aplicarea prevederii menționate va avea obligația de a avea în vedere, atunci când se va pronunța cu privire la o cauză concretă, inclusiv faptul că marja de discreție acordată recunoscută nu va putea fi folosită într‑un mod ce ar aduce atingere în mod abuziv și contrar efectului preventiv al acestei sancțiunii.

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

De menționat că, sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională de către cetățeanca, Aurelia Balmuș, nemulţumită de faptul că prevederile articolului 260 alin. (4) din Codul fiscal nu permit individualizarea sancțiunii în funcție de circumstanțele particulare ale cazului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1290 0.0010%
USD USD 18.5163 -0.6471%
RUB RUB 0.2447 0.4103%
RON RON 4.1626 -0.1224%
UAH UAH 0.6787 -0.8618%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile