Logo Realitatea.md

CCM a declarat „învechită” legea privind funcţionarea limbilor vorbite în RSS Moldovenească, ce se regăsește încă în legislația autohtonă (VIDEO)

04 Iunie 2018, 17:30 // Politica

Curtea Constituțională a admis că legea privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată la 1 septembrie 1989, care încă se regăsește în legislația Republicii Moldova este învechită, după ce un grup de deputați ai fracțiunii parlamentare din cadrul Partidului Liberal a sesizat Înalta Curte, pentru a se expune asupa acestui subiect, precum și asupra obligativității utilizării limbii ruse, a traducerii documentelor și actelor publice în această limbă - ar contraveni Constituției.

În primul caz, CCM a constatat desuetudinea legii din 1 septembrie 1989 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. De asemenea, Înalta Curte a analizat mai întâi legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Având în vedere titlul acestei legi, dubiile pe care le presupune formularea sa, dar și rațiunile de ordin practic, Curtea a notat că însăși denumirea legii reflectă o realitate depășită. Denumirea de „Republică Sovietică Socialistă Moldovenească” nu mai există din 23 mai 1991, când numele statului s-a modificat în Republica Moldova.

Totodată, Curtea a concluzionat că, Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice s-a destrămat pe 26 decembrie 1991. Astfel, dacă ar fi acceptată vigoarea legii în discuție, această obligație ar constitui o altă impunere a unei concepții de o manieră paternalistă, atipică pentru perioada contemporană. Națiunile statelor succesoare ale Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice pot utiliza ca limbă de comunicare orice limbă doresc, important fiind actul înțelegerii. Respectiv, CCM a constatat caracterul inutil al legii date.  

În cealaltă parte a sesizării, Înalta Curte a respins demersurile făcute de către deputații liberali, argumentând prin faptul că, limba română, care are caracter oficial în Republica Moldova nu exclude traducerea actelor normative adoptate sau emise de către unele autorități centrale ale țării în alte limbi, garantarea de către stat a dreptului la educație în limba rusă, publicarea actelor normative, a comunicărilor oficiale și ale altor informații de importanță națională în limba rusă și afișarea denumirilor instituțiilor și a localurilor publice în limba rusă. Astfel, acest lucru se face prioritar în limba română, limba rusă, constituind o opțiune ulterioară.

Curtea a mai menținut că  dacă ar accepta această critică a autorilor sesizării, ar comite o eroare logică formală.

De menționat că, mai mulți simpatizanți ai Partidului Socialiștilor, în frunte cu câțiva deputați ai fracțiunii PSRM au protestat astăzi în fața Curții Constituționale, condamnând sesizarea făcută de către liberali. 

Hotărârea Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Aceasta intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Citeste tot despre: CCM, învechită, lege, limba rusă, sesizare PL
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile