Logo Realitatea.md

CCM: Judecătorii care l-au condamnat pe Vlad Filat, nu mai au dreptul să rejudece cauza penală în proces de revizuire

09 Octombrie 2019, 12:47 // Actualitate

Judecătorii care s-au pronunțat asupra vinovăției unei persoane nu mai sunt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinței de condamnare a persoanei respective. Cu o astfel de decizie a venit Curtea Constituțională (CCM), la cererea depusă de avocatul ex-premierului Vlad Filat, care a solicitat clarificarea prevederilor Codului de Procedură Penală, care stabilesc incompatibilitățile judecătorilor la rejudecarea cauzelor penale, în particular în proces de revizuire.

Astfel, Curtea a explicat faptul că judecătorii care s-au pronunțat asupra vinovăției unei persoane nu mai sunt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinței de condamnare a persoanei respective.

Cu referință la jurisprudența CEDO și a Curții Constituționale, judecătorii constituționali au statuat că „legislatorul național a instituit în acest sens un nivel de protecție mai ridicat, interzicându-le judecătorilor care s-au pronunțat chiar și o singură dată asupra fondului unei cauze să participe în viitor la admisibilitatea unei cereri de revizuire”. Prin urmare Curtea a respins sesizarea de clarificare depusă de avocați pe motiv că normele contestate sunt clare și previzibile.

Amintim că la 1 martie curent și, respectiv, la 12 iunie, avocații lui Vlad Filat au depus două cereri de revizuire a sentinței de condamnare a domnului Vlad Filat, temeiul fiind existența a două sau mai multe hotărâri irevocabile care nu se conciliază între ele. În ambele cazuri, apărarea a solicitat recuzarea completelor de judecată pe motiv că normele legale stabilesc foarte clar că aceiași judecători care s-au pronunțat asupra fondului cauzei nu pot să examineze admisibilitatea cererilor de revizuire. Respingerea cererilor de recuzare a și sugerat sesizarea Curții Constituționale pentru clarificarea acestui aspect.

Respectiv, decizia Curții Constituționale din 7 octombrie curent, îi permite lui Vlad Filat să solicite reexaminarea sentinței de respingere a cererii de revizuire, sentință lăsată în vigoare prin decizia recentă a Curții Supreme de Justiție. Totodată, în cadrul celei de a doua cereri de revizuire, judecătorii urmează să-și declare abținere de la judecarea cauzei în proces de revizuire.

Hotărârea Înaltei Curți oferă justițiabililor o claritate în chestiunea privind respectarea principiului independenței și imparțialității judecătorilor, care decid revizuirea cauzelor penale și nu permite examinarea cauzelor penale de aceeași judecători, care s-au expus asupra fondului cauzei.

Citeste tot despre: CCM, decizie, examinare, judecători, Vlad Filat
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2040 0.1820%
USD USD 17.0548 0.0469%
RUB RUB 0.2234 0.7668%
RON RON 4.1437 0.1256%
UAH UAH 0.6027 -0.0498%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile