Logo Realitatea.md

CCM: Maia Sandu ar fi putut avea obiecții față de Mariana Durleșteanu, nu față de cei 54 de deputați care au înaintat-o

23 Februarie 2021, 18:11 // Actualitate

Președintele Maia Sandu ar fi putut avea obiecții față de Mariana Durleșteanu, candidatul înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, nu însă la cei 54 de deputați care au înaintat-o la funcția de premier. Cel puțin asta reiese din decizia de azi a Curții Constituționale, care a declarat neconstituțional decretul președintelui privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, chiar dacă deputații PSRM și ai Platformei „Pentru Moldova” au prezentat semnăturile în susținerea Marianei Durleșteanu.

Conform deciziei, „președintele Republicii poate evalua calitățile, competența, experiența și, în fond, capacitatea candidatului propus de majoritatea parlamentară să conducă Guvernul și să-și atragă sprijinul politic al majorității parlamentare”.

„În această cauză, Președintele Republicii, la emiterea Decretului nr. 32-IX din 11 februarie 2021, nu a obiectat cu privire la calitățile personale și profesionale ale candidatului propus de majoritatea parlamentară. Obiecțiile Președintelui Republicii Moldova au fost îndreptate spre deputații care au susținut candidatul pentru funcția de Prim-ministru”, se mai menționează în decizia Curții Constituționale, opinie reiterată și de președintele CCM, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă susținut după pronunțarea deciziei.

În cele din urmă, Curtea a constatat că „prin faptul că nu a fost desemnat candidatul pentru funcția de Prim-ministru înaintat de majoritatea parlamentară formalizată, Decretul contestat contravine articolului 98 alin. (1) din Constituție, așa cum a fost interpretat în jurisprudența Curții”.

Articolul 98: Învestitura:
„(1) După consultarea fracțiunilor parlamentare, Președintele Republicii Moldova desemnează un candidat pentru funcția de Prim-ministru”.

Amintim că, în cadrul briefingului de presă susținut de Maia Sandu în seara de 11 februarie, după consultarea fracțiunilor parlamentare, șefa statului și-a argumentat decizia de înaintare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier prin faptul că în lista celor 54 de deputați care și-au anunțat susținerea pentru aceasta a descoperit „semnături ale persoanelor în raport cu care există dubii că și-ar fi exprimat voința în mod liber”.

„Aici vorbesc despre persoane care au fost supuse actului răpirii, care au fost ținute ostatici. De asemenea, persoane care au fost implicate în furtul miliardului și deputați care au schimbat mai multe partide politice și mai multe grupuri parlamentare și pe cazul unora dintre aceste acte de traseism politic există suspiciuni rezonabile de corupție și de presiune externă”, a argumentat atunci Maia Sandu.

Vedeți și: Maia Sandu o desemnează repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier. De ce nu ia în calcul declarația PSRM-Șor

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0773 -0.1644%
USD USD 17.5169 0.4496%
RUB RUB 0.2376 1.8868%
RON RON 4.3227 -0.1732%
UAH UAH 0.6272 0.5450%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile