Logo Realitatea.md

CCM nu s-a expus încă privind termenul-limită de dizolvare a Parlamentului

07 Iunie 2019, 15:59 // Politica

La două săptămâni de la sesizarea înaintă de către președintele Igor Dodon, Curtea Constituțională încă nu s-a expus cu privire la termenul de trei luni după care apar circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Mai exact dacă cele trei luni se numără de la validarea mandatelor de deputat sau de la ședința de constituire a Parlamentului. Solicitat de IPN, serviciul de presă al Curții a spus că sesizarea se află în proces de examinare, iar termenul în care CCM se poate expune este de șase luni.

(VIDEO) "Bремя пошло". Igor Dodon întreabă Curtea Constituțională care este termenul de creare a majorității parlamentare

Foto: publika.md

Contactat de sursa citată, consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, a menționat că a solicitat examinarea sesizării șefului statului în mod de urgență. Însă, potrivit lui, nu există o prevedere legală care ar stipula examinarea urgentă. „Întrebările urmează să le adresați Curții Constituționale și nu nouă. Noi am făcut sesizarea, am solicitat examinarea în regim de urgență, dar deja Curtea decide. Ar trebui să primim răspuns până la expirarea a cel puțin a unuia dintre termene. Așa ar fi corect și logic”, susține Maxim Lebedinschi.

Expertul constituțional, Nicolae Osmochescu, a declarat pentru IPN că în prevederile legale nu se conțin stipulări privind examinarea de urgență. „Asta e la discreția Curții Constituționale. Ar fi corect să respingă sesizarea, deoarece nu există obiectul sesizării. Totul e stipulat în Constituție”, explică expertul. În opinia sa, termenul se calculează de la data când a avut loc ședința de constituire a Parlamentului – 21 martie. Astfel, data când expiră termenul-limită de dizolvare a Parlamentului este 21 iunie.

Constituția prevede că „în cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate dizolva Parlamentul”.

Citeste tot despre: CCM, Igor Dodon, sesizare, termenul-limită
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.3178%
USD USD 17.4143 -0.5443%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.2784%
UAH UAH 0.7026 -1.0980%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile