Logo Realitatea.md

Ce a discutat președintele Dodon cu ambasadorul Rusiei la Chișinău înaintea ședinței Consiliului Suprem de Securitate

12 Septembrie 2019, 10:49 // Actualitate

Înaintea ședinței Consiliului Suprem de Securitate, cel mai înalt for care analizează activitatea ministerelor şi departamentelor în domeniul asigurării securităţii naţionale, președintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii, cei doi au discutat „agenda actuală a relațiilor bilaterale” și au constatat „cu satisfacție” „impulsionarea raporturilor de cooperare în cele mai importante domenii”.

foto: facebook.com/dodon.igor1

„Am apreciat înalt rezultatele vizitelor pe care le-am efectuat recent în FR, precum și vizita ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, la Moscova și negocierile pe care le-a purtat cu Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov”, se arată într-o postare pe Facebook a președintelui Dodon.

NOTĂ: Trebuie de menționat însă că șeful statului își redactează mesajele pe rețeaua de socializare atât în limba română (*moldovenească, cum spune însăși Dodon), cât și în limba rusă. Astfel, în varianta rusă a textului se spune: „Была дана высокая оценка моим недавним рабочим визитам в РФ”, adică „a fost dată o apreciere înaltă”.

Potrivit șefului statului, „aceste vizite contribuie la readucerea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și Federația Rusă la nivelul dorit de majoritatea populației țării noastre”.

Cei doi au mai discutat despre pregătirea și organizarea celui de-al doilea Forum Economic moldo-rus, care va avea loc la Chișinău, în perioada 19-21 septembrie curent, cu participarea vicepremierului rus Dmitri Kozak, precum și a unor conducători ai regiunilor Rusiei și reprezentanți ai mediului de afaceri din ambele țări. Numărul total al participanților va fi de aproximativ o mie.

Cu o zi mai devreme, în perioada 18-19 septembrie, la Chișinău va avea loc prima ședință din ultimii trei ani a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, prezidată de ministrul Agriculturii al Federației Ruse, Dmitri Patrușev și de vicepremierul Republicii Moldova, Vasilii Șova.

„Mi-am exprimat convingerea că ambele evenimente vor deveni o platformă potrivită pentru aprofundarea relațiilor comercial-economice, inclusiv la nivel de regiuni ale celor două state și vor da un nou impuls dezvoltării parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și Federația Rusă”, a conchis Igor Dodon.

Este de menționat că întrevederea a avut loc în dimineața zilei de azi, cu puțin timp înainte de începerea ședinței Consiliului Suprem de Securitate. Conform legii, „Consiliul Suprem de Securitate este un organ consultativ care analizează activitatea ministerelor şi departamentelor în domeniul asigurării securităţii naţionale şi prezintă Preşedintelui Republicii Moldova recomandări în probleme de politică externă şi internă a statului”.

Deocamdată nu se cunoaște agenda ședinței, declarații privind cele discutate urmând a fi făcute de președintele Igor Dodon după ședința CSS.

Realitatealive.md va transmite în direct conferința.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.4924%
USD USD 17.7711 -0.4911%
RUB RUB 0.2704 -1.0249%
RON RON 4.0440 0.4671%
UAH UAH 0.7243 -0.5356%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile