Logo Realitatea.md

Ce țări dorm cel mai mult? Și ce se întâmplă cu națiunile ce nu acordă suficient timp somnului (DOC)

10 Aprilie 2018, 07:10 // Life

Majoritatea persoanelor de succes susțin că nu sunt deloc afectați de lipsa de somn. Însă potrivit aplicației mobile Sleep Cycle, utilizatorii acestei dorm în medie șapte ore și 12 minute în fiecare noapte, ceea ce este, credem noi, un rezultat pozitiv. Aplicația este utilizată la nivel mondial și urmărește sunetul și mișcările utilizatorului pe timp de noapte.

Foto: Radio Estado 32

Fundația National Sleep, un institut american, spune că adulții au nevoie de la șapte până la nouă ore de somn pe noapte. Somnul mai scurt vă poate afecta pe voi sau pe cei din jur. 

20 de ore de veghe au același efect debilitant asupra raționamentului și a timpului de reacție ca și cum ați bea o sticlă de vin.

Două săptămâni a câte 6 ore de somn pe noapte încetinesc creierul vostru și ridică șansele de moarte timpurie la 13%. Din nefericire, este posibil să nu observați că persoanele moderat lipsite de somn își supraestimează adesea timpul de odihnă. 

Unele grupuri dorm mai mult decât altele. Utilizatorii Sleep Cycle de sex masculin dorm cu 20 de minute mai puțin decât cei de sex feminin, și se trezesc și se mișcă prin somn mai des. 

Locuitorii celor mai bogate țări tind să fie bine odihnăiți, susținând că un bun  somn este un lux. Această idee nu există în Asia și Orientul Mijlociu.

În țările precum Taiwanul și Coreea de Sud muncitorii se întorc deseori la ora 1 de noapte acasă. Mulți dintre locuitorii țărilor islamice au rugăciuni de dimineață devreme. O astfel de oboseală poate afecta economia țării. Japonia este cea mai nefericită națiune: un studiu din 2016 a constatat că epuizarea locuitorilor a costat aproape 3% din PIB-ul său anual, în mare parte prin scăderea productivității, scrie 1843magazine.com.

Nerespectarea somnului este o mișcare relativ nouă. Înainte de a fi inventată lumina electrică, cei mai mulți oameni se culcau la scurt timp după apusul soarelui. Americanii, spre exemplu, au un somn de 1,5 ore mai scurt decât au avut acum un secol; copiii din întreaga lume au pierdut mai mult de o oră de somn. Cel mai bun remediu este unul simplu: stingeți lumina.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4073 0.5961%
USD USD 17.7179 0.1368%
RUB RUB 0.2497 1.2982%
RON RON 4.0066 0.5799%
UAH UAH 0.6577 -0.6945%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile