Logo Realitatea.md

Ce facem noi?! Cum să acționăm?! Ministrul Justiției acuză CC că blochează „reforma Justiției” și zboară la Strasbourg să afle ce e de făcut (VIDEO)

22 Septembrie 2020, 17:03 // Actualitate

Avizul negativ al Curții Constituționale privind modificarea Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc „aruncă cu ani și ani înapoi” tentativele de reformă a Justiției. Cel puțin asta afirmă ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, potrivit căruia acest proiect a fost „agreat, cuvânt cu cuvânt cu Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană” și urma să fie „baza procesului de reformare a sistemului judecătoresc”. Astfel, Nagacevshi bănuiește Înalta Curte de anumite interese. Cel puțin, „este o enigmă” pentru el anumite acțiuni sau inacțiuni ale CC.

„Acest proiect a fost elaborat în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, a fost agreat cu Uniunea Europeană și urmare a tuturor înțelegerilor care le-am avut cu partenerii de dezvoltare, am transmis acest proiect către Curtea Constituțională”, care „a blocat, în principiu, inițiativa de modificare a Constituției”, a afirmat Fadei Nagacevschi în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul Justiției a vorbit superficial despre obiecțiile de procedură care au dus la avizul negativ al Curții, inclusiv faptul că la momentul expedierii, pe 1 iulie curent, a proiectului de lege către Curtea Constituțională, acesta nu era publicat în „Monitorul Oficial”,  iar astfel, „hotărârile adoptate de Guvern și nepublicate în Monitorul Oficial sunt inexistente”, potrivit președintelui CC, Domnica Manole.

„Curtea Constituțională în orice moment putea să se adreseze către Guvern pentru a întreba dacă se confirmă sau se infirmă valabilitatea acestui proiect de lege, ceea ce ei nu au făcut și asta este suspect pentru mine. Nemaivorbind despre faptul că avizul a fost oferit practic peste trei luni, anume în perioada electorală. Nu știu de ce. Pentru mine asta este o enigmă”, a afirmat Nagacevschi, chiar dacă Curtea, conform practicii, avea la dispoziție jumătate de an pentru a oferi un răspuns.

Totodată, chiar dacă, în contextul avizului negativ CC nu era obligată să examineze și fondul proiectului, potrivit ministrului Justiției, „problema cea mare este ceea ce au stabilit ei pe fond”. „În principiu, ei au considerat a fi în contradicție cu Constituția unele prevederi ce se referă la încetarea mandatului profesorilor titulari de drept. Această normă este înscrisă în proiect doar în colaborare cu Comisia de la Veneția, fiind agreată și de Uniunea Europeană. Prin blocarea acestei norme, în principiu, se blochază înțelegerile Republicii Moldova cu Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Nagacevschi.

Mai mult, potrivit lui, proiectul,în forma care a fost transmis către CC, „a fost agreat, cuvânt cu cuvânt cu Comisia de la Veneția și Uniunea Europeană” și este „parte integrantă a memoranadulmului cu UE privind finanțarea de 100 de milioane de euro a Republicii Moldova”. „Astăzi, Guvernul a elaborat proiectul, însă el a fost blocat de Curtea Constituțională și nu mai poate fi expediat spre Parlament”.

La fel, acesta a amintit că anterior „această curte a blocat un proiect de finanțare”, referindu-se la anularea creditului rusesc de 200 de mii de euro, iar astăzi devine imprevizibilă punerea în aplicare a memorandumului cu UE.

Fadei Nagacevschi: Vreau să menționez că deja pregătim o adresare către Comisia de la Veneția ca nouă să ni se explice cum să acționăm în continuare. Astăzi, noi avem un aviz al Comisiei de la Veneția, un proiect elaborat de către Guvern în strictă colaborare cu propunerile Comisiei de la Veneția, un acord internațional – memorandumul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, care este ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova, și noi ne adresăm Comisiei de la Veneția ca să ne explice ce prevalează, cum să acționăm noi în cazul dat, ca situația asta litigioasă să o soluționăm?! Ce facem noi?! Revizuim proiectul de lege care eventual să fie acceptat de către Comisia de la Veneția reieșind din obiecțiile Curții Constituționale, sau totuși Curtea Constituțională ar urma să reanalizeze situația reieșind din faptul că respectivul proiect este parte integrantă a unui acord internațional negociat de către Republica Moldova și aprobat în baza legii tratatelor?! Sincer, soluțiile sunt destul de complicate!

În context, ministrul Justiției a infromat că mâine dimineață zvoară la Strasbourg pentru a vorbi despre avizul Curții Constituționale a Republicii Moldova în fața judecătorilor Comisiei de la Veneția.

„De ce în momentul în care se fac acțiuni eficiente pentru a reforma sistemul judecătoresc, pentru a limita influența politicului asupra sistemului judecătoresc, astăzi Curtea Constituțională intervine și blochează într-un mod cel puțin imprevizibil această inițiativă?! (...) Nu este bine că astăzi Curtea a intervenit și eu nu înțeleg ce urmărește”, a mai spus Nagacevschi.

Ministrul Justiției și-a exprimat speranța că în pofida acestui aviz „noi nu vom ajunge iarăși într-o zonă sură, gri, când toți partenerii de dezvoltare își vor întoarce spatele Republicii Moldova de dragul blocajelor care au fost create azi de Curtea Constituțională”. „Sper foarte mult că ei își vor reanaliza acest aviz pentru a-l reîncadra în obligațiile noastre internaționale, dar și în dorința sinceră a cetățenilor țării de a face, în sfârșit, acea reformă a Justiției mult-așteptată și despre care vorbesc toți, inclusiv politicienii, dar când observăm că se fac anumiți pai mai activi în cazul dat, intervin anumite impedimente care ne aruncă iarăși cu ani și ani înapoi și asta nu este în interesul țării”, a conchis acesta.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -1.0726%
USD USD 17.0377 -0.0575%
RUB RUB 0.2144 -3.9427%
RON RON 4.0899 -1.0715%
UAH UAH 0.5990 -0.5149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile