Logo Realitatea.md

Ce împiedică Chișinăul să fie un „oraș verde”? BERD susține un proiect care va identifica probleme și va propune soluții în acest sens (VIDEO)

20 Septembrie 2018, 17:56 // Societate

În Chișinău va derula un proiect menit să identifice lucrurile care împierdică orașul să fie unul demn de calificativul „Green City”. Proiectul „Planificare Strategică – Chișinău – Oraș Verde”  se va desfășura în cadrul Programului „Orașe Verzi”, lansat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Foto simbol

Obiectivul principal al Proiectului „Planificare Strategică – Chișinău – Oraș Verde” (Green City Action Plan) este identificarea priorităților și a acțiunilor privind dezvoltarea durabilă a orașului. Proiectul include 3 etape importante: 

-    Analiza situației actuale din municipiul Chișinău, în cadrul căreia se va desfășura un proces intens de colectare a datelor în 7 sectoare, şi anume: transport, energie, clădiri, energie, apă, deșeuri solide și planificarea teritorială. Datele vor fi colectate sub forma unor indicatori ce fac referire la starea mediului și a infrastructurii, dar și a măsurilor și legislației actuale; 
-    Prioritizarea provocărilor din municipiul Chișinău, în baza datelor colectate, a analizei tehnice și a consultărilor cu părțile interesate;

-    Definirea unei viziuni și a unor obiective, pe termen scurt și mediu, împreună cu propunerea unor acțiuni pentru a fi implementate pe o perioadă de 10 ani. 

Potrivit viceprimarului Nistor Grozavu, proiectul „Planificare Strategică – Chișinău – Oraș Verde” este un exercițiu important pentru administrația publică locală din Chișinău, care va stabili acele provocări majore pe care le are orașul pe domeniul eficienței energetice, apă și canalizare, probleme pe domeniul industrial, asigurarea cu energie termică, managementul deșeurilor. „Autoritățile municipale trebuie să facă o revizuire a planificării urbane, care trebuie abordată de o asemenea manieră, astfel ca Chișinăul - oraș verde, să fie un element prietenos oamenilor”, a mai spus Nistor Grozavu. 

La rândul său, Angela Sax, directoare a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Moldova, a menționat că Programul „Orașe Verzi” este o inițiativă importantă, care vine să susțină autoritățile administrației publice locale de la Chișinău, în sensul de a face Chișinăul un oraș verde, nu doar după culoare, ci și pentru mediu și cetățenii săi. 

Reprezentanta BERD a remarcat că resursele funciare limitate, alimentarea cu apă și canalizare şi managementul deșeurilor reprezintă cele mai mari problemele de mediu cu care se confruntă capitala. „Astăzi lansăm o inițiativă importantă ce are ca scop de a ajuta dezvoltarea sustenabilă a orașului, prin elaborarea unui plan de acțiuni pentru redresarea situației în domeniu”, a afirmat Angela Sax.

În cadrul Proiectului „Planificare Strategică – Chișinău – Oraș Verde”, Primăria municipiului Chișinău va elabora un plan de acțiuni „Chișinău – Oraș Verde, document care va stabili proiecte importante pentru capitală, ce urmează a fi realizate pe viitor, se menționează într-un comunicat de la Primăria capitalei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 -0.0383%
USD USD 18.0329 0.2663%
RUB RUB 0.2785 -0.6067%
RON RON 4.2187 0.0166%
UAH UAH 0.6843 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile