Logo Realitatea.md

Ce proiecte ar vrea să susțină japonezii la Chișinău

26 Iunie 2019, 09:33 // Societate

Experții Institutului Național de Studii în domeniul Mediului din Japonia Dr. Yishinori Kondo și Dr. Yasuki Shirakawa se află în vizită în Republica Moldova în perioada 24-27 iunie pentru a estima necesitățile statului nostru vizavi de promovarea transportului eficient, în contextul diminuării emisiilor și a impactului acestora asupra climei și mediului.

Foto: chisinau.md

Lilian Copaci, vicedirector al Direcției generale transport public și căi de comunicație a menționat despre creșterea numărului de troleibuze noi din 2012 până în prezent, achiziționarea de 31 de autobuze noi, precum și despre comasarea celor 2 întreprinderi municipale care prestează servicii de transport public de pasageri: RTEC și PUA. 

Referitor la enunțarea problemelor și necesitățile pentru redresarea situației din domeniul transportului, viceprimarul Nistor Grozavu a informat că cea mai mare problemă pentru municipalitate este insuficiența de surse financiare necesare pentru implementarea politicilor de profil, dar și voința politică a reprezentanților Consiliului municipal Chișinău, care de multe ori blochează inițiativele Primarului.

Dr. Yishinori Kondo a declarat că în Japonia aerul este foarte curat. Iar aceasta se datorează diminuării emisiilor, ca urmare a politicilor realizate de guvernul nipon. Potrivit expertului, calitatea aerului este înregistrată de circa 1000 de stații de monitorizare. Iar din anii ʼ60 ai secolului trecut, au fost adoptate un șir de acte normative, în baza cărora se monitorizează și reglează indicii calității aerului.

Printre măsurile luate de japonezi se înscriu: inspectarea tehnică a mașinilor și verificarea calității carburanților; instrumentele fiscale (se aplică pe baza emisiilor generate de unitățile de transport); promovarea transportului ecologic, prin creșterea numărului de mașini hibrid sau electrice, (care contribuie la diminuarea emisiilor toxice în aer), încurajarea populației de a utiliza mașini econome etc.

Ca rezultat al vizitei de lucru în Republica Moldova, delegația din Japonia va formula necesitățile țării pentru promovarea transportului eficient și le vor remite autorităților naționale pentru examinare și definitivare.

Propunerea finală va fi prezentată Guvernului Japoniei pentru finanțare. Inițial ar putea fi un Studiu de cercetare în comun pentru identificarea opțiunilor de transfer tehnologic și/sau financiar. 

CITEȘTE ȘI:

Calitatea aerului din Chișinău va fi măsurată cu ajutorul unor senzori care urmează să apară în toate sectoarele

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2923 -1.0864%
USD USD 17.6937 -0.3424%
RUB RUB 0.2465 -1.6753%
RON RON 3.9835 -1.0851%
UAH UAH 0.6623 -0.2560%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile