Logo Realitatea.md

Ce se întâmplă cu moneda euro înainte de Paști? Opinia expertului

25 Aprilie 2019, 12:13 // Economie

Deprecierea leului față de moneda euro, la care asistăm în prezent, în ajunul sărbătorilor pascale, poate fi privită din diferite unghiuri. Pe de o parte, transferurile bănești din străinătate bucură oamenii de rând care nu au de pierdut la cursul de schimb, pe de altă parte situația îi îngrijorează pe cei care obișnuiesc să cumpere moneda europeană. Pentru a înțelege ce ne așteaptă de Paști, în acest sens, am apelat la un expert economic. Iurie Gotișan, CEO al Centrului de Analiza Instituțional-Operațională GISA Group, ne-a explicat factorii de care depinde cursul de schimb.

„Ceea ce observăm actualmente pe piaţa valutară de la noi, aparent ar fi o situaţie firească, dat fiind faptul că fluctuaţii din astea au mai fost în diferite perioade de timp. Totuși, deprecierea care s-a văzut în ultimul timp faţă de euro şi puţin faţă de dolar, contrazic unor declarații recente venite din partea Băncii Centrale, cât şi a unor economişti precum că aceste devieri ale cursului ar fi influenţate de unii factori sezonieri”, ne-a spus Iurie Gotișan.

Potrivit expertului, în prezent asistăm la un război al valutelor pe plan mondial, în care leul nu este implicat direct și chiar dacă există justificări pentru deprecierea acestuia, căderea lui nu ar avantaja multă lume.

„De regulă, înainte de sărbători, leul se întăreşte, iar gasterbaiterii moldoveni, care trimit bani acasă pentru cadouri, sunt în pierdere la cursul de schimb, or la noi se observa viceversa ceea ce e bine pentru cetățenii de rând”, spune expertul.

Iurie Gotișan ne-a explicat că în momentul de față, cursul de schimb va depinde de eșecul sau succesul acelei consolidări fiscale și bugetare.

„Fiindcă o economie se poate ajusta prin două pârghii – cea fiscal-bugetară sau pârghia monetar-valutară. Dacă nu se vor reuşi acumulări pe măsură la buget, atunci, cred eu, Banca Naţională nu va mai avea alternativă la deprecierea monedei, cel puţin aşa ar fi logica economică. În plus, ştiţi cum este. Sunt oameni de afaceri, care văd un curs de schimb de 18-19 lei pentru un euro. Există pe de altă parte estimări ale unor centre de analiză, să zicem, care vorbesc despre un curs de 21-22 lei pentru un euro. Eu nu mă pot lansa în nici un fel de speculaţii, sper doar să putem evita o depreciere bruscă a leului pe durata anului, deprecieri de care ne-am ciocnit și în trecut”, a concluzionat expertul.

Expertul a mai spus că în actuala conjunctură politică și economică stabilitatea cursului de schimb este mult mai importantă decât o liberalizare sau devalorizare bruscă. Un leu mai slab ar avantaja exportatorii, însă odată ce pieţele externe sunt în blocaj, atunci se mai poate aştepta. „De aceea cred că nu ar trebui să se rişte în acest sens. Mai ales că o devalorizare ar resurscita panica populaţiei, aceasta fiind un rău mult mai mare decât înrăutăţirea unor indicatori economici”.

Amintim că moneda euro a trecut nivelul psihologic de 20 de lei pe 16 aprilie. Deși, fluctuația cursului de schimb continuă, Banca Națională a Moldovei a anunțat că nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5146 0.0000%
USD USD 17.4964 0.0000%
RUB RUB 0.2635 0.0000%
RON RON 4.1313 0.0000%
UAH UAH 0.6937 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile