Logo Realitatea.md

Ce se întâmplă în România, după depunerea mandatului de către Ludovic Orban

26 Februarie 2020, 08:03 // În lume

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, referitor la declanşarea alegerilor anticipate, că nu doreşte ca România să intre într-un blocaj şi că „lucrurile trebuie să se mişte şi România trebuie guvernată”. Preşedintele a mai spus că dacă după ce întreaga procedură se încheie „dacă cineva va face un calcul, asta este altă problemă”.

„Constat că propunerea pe care am făcut-o şi solicitarea de învestitură s-a finalizat fără rezultat, însă noi nu dorim să intrăm într-un blocaj. Vom merge mai departe pentru că lucrurile trebuie să se mişte şi România trebuie guvernată. După ce terminăm întreaga procedură, dacă cineva va face un calcul este altă problemă. Intenţia preşedintelui întotdeauna este de a da ţării un guvern”, a spus Iohannis la Digi24.

Amintim că premierul liberal Ludovic Orban a demisionat, la o zi după ce Curtea Constituțională a decis ca președintele Klaus Iohannis nu poate însărcina cu formarea unui nou guvern un politician care declară public că singurul său scop este ca Parlamentul să-i respingă propunerea de guvern.

După demiterea prin moțiune de cenzură a primului guvern Orban la începutul lui februarie, președintele l-a însărcinat tot pe liderul liberal cu formarea unui nou guvern. Dacă acesta ar fi căzut, urma încă o încercare în Parlament si eventuale alegeri anticipate. Dorite de liberali și președinte.

Luni, din lipsă de cvorum, Parlamentul oricum nu a votat guvernul Orban II. Miercuri, președintele Iohannis va avea consultări politice după care seara a anunțat o conferință de presă la care se așteaptă să explice ce va face mai departe.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.2795%
USD USD 17.3920 -0.2792%
RUB RUB 0.2515 -0.7106%
RON RON 4.0272 -0.2551%
UAH UAH 0.6518 -0.2754%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile