Logo Realitatea.md

Ce se întâmplă pe piața valutară a Republicii Moldova?

22 Ianuarie 2021, 12:23 // Economie

Deși am început anul cu un echilibru pe piața valutară, 2020 ne-a dat mari bătăi de cap, inclusiv în acest sens. Veaceslav Ioniță a explicat pe blogul său cum a evoluat piața valutară anul trecut, efectele pandemiei și ce ne așteaptă în viitorul apropiat.

Odată cu instituirea stării de urgență, a apărut un deficit enorm de valută de 171 milioane de dolari în lunile martie-aprilie. Acest deficit de valută a condiționat deprecierea puternică a leului în perioada menționată.

Însă începând cu luna mai, timp de 8 luni am asistat la un exces de valută pe piața valutară în mărime totală de 173 milioane de dolari, fapt ce a exercitat presiune asupra leului moldovenesc.

„Drept consecință din luna mai până în septembrie am asistat la un proces de apreciere a leului moldovenesc față de toate valutele principalelor parteneri comerciali ai Moldovei, cea ce crea probleme producătorilor autohtoni și în special exportatorilor”, susține economistul Veaceslav Ioniță.

Acest fapt a impus Banca Națională să intervină pe piața valutară prin procurări de valută, pentru a nu permite aprecierea de mai departe a leului moldovenesc. În perioada mai-decembrie 2020, BNM a procurat de pe piața valutară 292 milioane de dolari, fapt ce a permis o depreciere ușoară a leului moldovenesc față de valutele principalilor parteneri comerciali ai Moldovei.

Potrivit expertului, în prezent piața valutară a Moldovei se află într-un echilibru, însă există o tendință ușoară de surplus valutar, dictată de cererea scăzută de valută din partea persoanelor fizice. 

„Odată cu scoaterea barierelor de călătorie și creșterea numărului de moldoveni care pleacă la odihnă peste hotare, anticipăm și o creștere a cererii de valută din partea cetățenilor. Leul nu are motive economice de depreciere, ba din contra are o tendință de apreciere. Deprecierea din ultima perioadă se datorează intervențiilor BNM pe piața valutară. În prezent BNM are toate instrumentele necesare de intervenție și cursul valutar este mai degrabă rezultatul unor politici ale BNM, decât rezultatul unor procese economice. Din acest motiv nu vedem fluctuații puternice ale valutei naționale. Cel mai probabil politica BNM va fi de menținere în echilibru a leului moldovenesc față de principalele valute de referință”, a concluzionat Ioniță.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.3563%
USD USD 17.5751 0.3323%
RUB RUB 0.2386 0.4209%
RON RON 4.3335 0.2498%
UAH UAH 0.6337 1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile