Logo Realitatea.md

Ce spune Alexandr Stoianoglo despre nunta fiului premierului Ion Chicu organizată într-un local din Ialoveni în plină pandemie

03 Septembrie 2020, 11:23 // Societate

Procuratura Generală confirmă sesizarea pe faptul nunții fiului premieurlui Ion Chicu, organizată în perioada de stare de urgență în sănătate publică, va examina această sesizare și în scurt timp va veni cu deciziile de rigoare. Despre aceasta a menționat procurorul general Alexandr Stoianoglo.

„Noi am fost sesizați despre acest fapt, vom examina în timpul apropiat și vom veni cu soluții conform legislației în vigoare”, a spus Alexandr Stoianoglo, fiind întrebat despre nunta fiului premierului Ion Chicu de vinerea trecută.

Amintim că, anterior deputatul PAS Radu Marian a depus o sesizare la Procuratura Generală prin care a solicitat anchetarea premierului Ion Chicu „prin prisma art. „Abuzul de putere sau abuzul de serviciu” alin. (2), lit. b) și b/1), ce se sancționează cu amendă în mărime cel puțin 67.000 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani. În ambele cazuri, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani”.

„Pe lângă faptul că a sfidat regulile pe care tot el le-a impus, atunci când a participat la nunta feciorului său, Chicu a comis și abuz în serviciu. La organizarea acestei nunți, el ar fi utilizat pe ascuns ofițerii Serviciul Protecție și Pază de Stat (care s-au prezentat drept agenți de pază particulară) pentru a bloca accesul oamenilor în zona dată. Vă amintesc că acești agenți SPP sunt plătiți bani publici”, menționa atunci deputatul pe pagina sa de Facebook.

De menționat că, Radu Marian a depus și un denunț la Poliție în ziua când a fost organizat nunta fiului premierului.

Totodată, ieri, consilierul municipal Chișinău Ruslan Verbițchi, din partea Platformei DA, a depus un denunț la Procuratura generală, solicitând tragerea la raspundere a prim-ministrului Ion Chicu pentru „încălcarea crasă a legislației în vigoare”.

Alesul local este indignat de faptul ca Ion Chicu și-a căsătorit fiul contrar propriilor dispoziții prin care nunțile sunt interzise și a cerut examinarea denunțului potrivit prevederilor Codului penal, cu tragerea la răspundere a persoanelor vinovate. De asemenea, consilierul Platformei DA cere ca societatea să fie informată prin pârghiile disponibile despre abaterea constatată, măsurile întreprinse și rezultatele examinării abaterii.

Amintim că, la 28 august curent, fiul prim-ministrului Ion Chicu a organizat înr-un local din raionul Ialoveni nunta, deși astfel de evenimente sunt interzise din cauza pandemiei.

Până marți, 1 septembrie, atât premierul cât și Guvernul nu au reacționat sub nici o formă la cele întâmplate. La o emisiune, de la un post privat de televiziune, Chicu a declarat că „nu a fost o nuntă propriu-zisă” ci „doar o simplă petrecere”.

Drept urmare a celor menționate, prim-minstrul Ion Chicu și persoanele responsabile, sunt pasibili de a fi trași la răspundere penală sau contravențională conform Codului penal și Codul contravențional.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6416 0.1040%
USD USD 16.6602 0.1798%
RUB RUB 0.2185 -1.3544%
RON RON 4.0421 0.1189%
UAH UAH 0.5908 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile