Logo Realitatea.md

Ce spune Autoritatea Aeronautică Civilă, după ce nouă companii aeriene de la noi nu mai au voie să zboare în UE

18 Aprilie 2019, 09:14 // Societate

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a venit cu o reacție, după ce presa a scris despre faptul că nouă companii aeriene de la noi nu au dreptul să zboare în UE. Potrivit autorității, încă din noiembrie 2018 până în martie 2019, a fost inițiat un proces amplu de reevaluare a operatorilor aerieni ai Republicii Moldova la capitolul corespunderii acestora standardelor internaționale de siguranță, precum și a conformării angajamentelor asumate de Republica Moldova față de UE.

„În aceeași perioadă, au fost efectuate autoevaluări a sistemului și capacităților de supraveghere a AAC, inclusiv cu expertiza și asistența Agenției Europeană de Siguranță a Aviației. Ca urmare a acestor acțiuni, de către Autoritatea Aeronautică Civilă au fost dispuse măsuri restrictive precum:

- prelungirea pentru o perioadă limitată sau suspendarea Autorizației de Operator Aerian (AOA);
- interzicere operării de aeronave;
- suspendarea Certificatelor de operator aerian (AOC);
- revocarea AOC.

La moment un Certificat de operator aerian (AOC) este revocat, două Certificate de operator aerian (AOC) și o Autorizație de operator areian (AOA) sunt suspendate.

Companiile aeriane moldovenești Air Moldova și Fly One, care exercită activități de transport de pasageri din/spre Republica Moldova, cât și compania Aerotranscargo, care asigură transporturi cargo, sunt conforme normelor și standardelor naționale și internaționale din domeniu și asigură un nivel înalt de siguranță”, scrie în comunicatul AAC.

Cât ține de restul operatorilor aerieni, aceștia sunt sub supraveghere continuă.

„Aplicarea măsurilor date nu va afecta activitatea operatorilor Air Moldova și Fly One, antrenați în transportul de pasageri din/spre Republica Moldova spre/din Uniunea Europeană, ci doar va asigura un nivel mai înalt de siguranță. Autoritatea Aeronautică Civilă va continua să întreprindă toate măsurile care se impun pentru asigurarea unui nivel maxim de siguranță aeronautică”, scrie în același comunicat.

Nouă companii aeriene din Republica Moldova nu sunt autorizate să zboare în UE

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6789 -0.0538%
USD USD 16.6157 -0.1340%
RUB RUB 0.2261 -0.7027%
RON RON 4.0694 -0.0933%
UAH UAH 0.6000 -0.1996%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile