Logo Realitatea.md

Ce spune Vlad Filat și avocații săi despre afirmațiile deputaților ACUM că „în Moldova nu mai există deținuți politici”

07 Octombrie 2019, 18:05 // Politica

Avocații fostului premier Vlad Filat califică drept „regretabile” afirmațiile vicepreședintelui Parlamentului Mihai Popșoi și șefei Delegației Republicii Moldova la APCE, Doina Gherman, precum că „în Republica Moldova nu mai există deținuți politici, iar unii care îl consideră pe Filat deținut politic, greșesc”. Potivit avocatului Victor Munteanu, asemenea afirmații discreditează intențiile expuse în Declarația privind caracterul captiv al statului și descurajează judecătorii și reprezentanții organelor de drept să denunțe presiunile la care au fost supuși de guvernarea precedentă.

În acest context, avocații lui Filat cataloghează comentariile respective drept „atitudini personale izolate, neinformate, în contradicție totală cu numeroasele constatări ale organizațiilor, forurilor, și ONG-urilor internaționale de referință, care au catalogat procesul penal și condamnarea domnului Vlad Filat drept unul motivat politic, exemplu de justiție selectivă, înfăptuită de organe de drept și instanțe de judecată controlate politic de vechiul regim”.

După cum menționează avocatul Victor Munteanu, într-o declarație transmisă prin intermediul paginii sale de Facebook, unul din capetele de cerere formulate de Vlad Filat la CEDO se referă anume la faptul că procesul său penal a fost unul motivat politic. Apărătorul face referință la unele rapoarte și publicații care confirmă „caracterul politic și selectiv, printre care se regăsesc și concluziile structurilor cu reputație globală cu care a colaborat domnul Popșoi, și anume Jamestown Foundation și Chatham House”.

„Constatările potrivit cărora regimul precedent și-a subordonat justiția și instituțiile de drept pentru a persecuta, intimida și reduce la tăcere pe oricare dintre oponenții incomozi se regăsesc nu doar în rapoartele prezentate mai jos, dar și în Declarația Parlamentului Republicii Moldova cu privire la recunoașterea caracterului captiv al statului Republica Moldova”, amintește Munteanu.

Astfel, potrivit avocaților fostului premier, ca să-și întărească credibilitatea în privința celor declarate, actuala guvernare trebuie să elaboreze un act normativ care să stabilească criterii clare, certe și previzibile pentru identificarea cazurilor politice instrumentate de guvernarea precedentă, să instituie mecanisme pentru revizuirea acestora, cu atragerea la răspundere a celor responsabili pentru a nu perpetua impunitatea. „Or, victime politice nu sunt doar acei care s-au regăsit în rândurile actualei guvernări și care au fost persecutați în perioada când aceasta era în opoziție. Numărul victimelor dosarelor politice este cu mult mai mare, începând cu primari, consilieri, președinți de raioane, deputați, agenți economici, politicieni, avocați sau formatori de opinie, persecutați pe criterii politice”, afirmă avocații.

Victor Munteanu susține că „declarațiile recente ale unor judecători care au mărturisit presiunile la care au fost supuși în legătură cu dosarele penale politice examinate, inclusiv dosarul lui Vlad Filat, urmează a fi tratate cu maximă seriozitate pentru a pune capăt practicii de ingerință a politicului în actul justiției”.

„Catalogarea unipersonală și selectivă de către unii exponenți politici privind care cauze penale să fie considerate mai mult sau mai puțin politice discreditează intențiile expuse în Declarația privind caracterul captiv al statului și descurajează judecătorii și reprezentanții organelor de drept să denunțe presiunile la care au fost supuși de guvernarea precedentă”, conchide apărătorul lui Vlad Filat.

Vedeți și:

Inexplicabil! Deputata PAS Doina Gherman s-a opus la APCE încetării cauzelor penale motivate politic, inițiate de fosta guvernare (FOTO)

„Există o explicație!” Cum motivează Mihai Popșoi votul colegei sale, Doina Gherman, la APCE, alături de Andrian Candu

„Cine se scuză se acuză?!” Deși ne-a cerut „dreptul la replică”, șefa delegației Moldovei la APCE n-a făcut decât să repete ceea ce am scris deja

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile