Logo Realitatea.md

Ce sunt obligațiunile municipale și cum pot obține autoritățile locale resurse financiare pentru proiectele de dezvoltare prin emiterea lor?

14 Noiembrie 2020, 18:21 // Economie

Obligațiunile municipale sunt acel instrument prin intermediul cărora primăriile ar putea obține bani pentru realizarea diferitor proiecte necesare localităților. Cu toate acestea, până în prezent, nicio primărie din țară nu a recurs la acestea, printre motive fiind faptul că procesul în sine este unul complex, iar potențialii investitorii sunt demotivați de regimul fiscal nefavorabil în comparație cu alte instrumente financiare.

Imagine: nordforsk.org

Centru Analitic Independent „Expert-Grup” a realizat Studiul „Obligațiunile municipale - instrument de dezvoltare a comunităților locale”, în cadrul proiectului „Obligațiunile guvernamentale locale - ca măsură de sporire a autonomiei locale”, implementat cu suportul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Termenul „obligațiuni municipale” este unul generic și se referă la valorile mobiliare emise de orașe sau alte forme administrativ-teritoriale locale. Conform legislației naționale - instrumente de datorie ce pot fi emise de autorități ale administrației publice locale care în Moldova pot fi de nivel I – primării, și de nivel II – raioane și unități teritoriale autonome.

APL-urile pot emite obligațiuni pentru finanțarea unor investiții capitale, cum ar fi:

  • Sisteme de apeduct;
  • Sisteme de canalizare și stații de epurare;
  • Colectarea deșeurilor menajere;
  • Parcări cu taxă ș.a.

Autorii studiului vin cu o serie de propuneri, pentru ca acest instrument să fie mai accesibil atât pentru autoritățile locale, cât și pentru potențialii investitori:

  • Uniformizarea regimului fiscal aferent investițiilor în valori mobiliare;
  • Stabilirea posibilității privind emisiunea de obligațiuni în valută străină;
  • Extinderea până la 30% a limitei de îndatorare pentru anumite APL;
  • Dezvoltarea unui program de promovare obligațiunilor municipale.

Citeste tot despre: obligațiuni municipale
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.0000%
USD USD 17.5751 0.0000%
RUB RUB 0.2386 0.0000%
RON RON 4.3335 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile