Logo Realitatea.md

Ce trebuie să facă R. Moldova pentru a beneficia de 46,5 milioane de dolari pentru finanțarea deficitului bugetar

12 Iulie 2019, 12:16 // Economie

În ultimele două săptămâni, angajații Ministerului Finanțelor împreună cu misiunea Fondului Internațional Monetar (FMI) au finalizat două evaluări, în loc de una, care ar permite accesarea a 46,5 milioane de dolari pentru finanțarea deficitului bugetar. Ministra Finanțelor, Natalia Gavrilița, a prezentat rezultatele negocierilor cu FMI în cadrul unei conferințe de presă.

Imagine simbol: giphy.com

„Pentru a ajunge la o astfel de înțelegere cu FMI, care urmează încă a fi aprobată de bordul directorilor executivi ai Fondului, a fost nevoie să corectăm politicile proaste ale guvernării precedente, în special vorbesc despre cele care favorizau un grup forte restrâns de persoane în defavoarea bugetului. Mă refer la magazinele duty free și comercializarea produselor petroliere fără achitarea taxelor și scutirile pentru jocurile de noroc”, a declarat ministra.

Natalia Gavriliță a menționat că bugetul va fi ajustat și vor fi reduse cheltuielile planificate pentru investiții capitale - peste 600 de milioane de lei, bani nu vor mai fi alocați Fondului de eficiență energetică, „care așa și nu a fost creat” și nici pentru construcția noului penitenciar 13.

Potrivit ministrei, înțelegerea cu FMI presupune și unele măsuri care ar mobiliza venituri adiționale la buget, despre care nu a putut vorbi multe, întrucât Memorandumul nu este încă public.

„La baza acestor negocieri au stat principiile impozitării persoanelor care au venituri mai mari, măsuri de consolidare a conceptului de creștere de capital, venirea unor scutiri, de exemplu proiectele, parteneriatele publice private și alte măsuri care sunt menite să nu atingă persoanele dezavantajate”, a menționat ministra.

Aceste măsuri vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 pentru ca mediul de afaceri să poată se să ajusteze la aceste schimbări.

Ce ține de rectificarea bugetului, modificările la codul fiscal și cel vamal, aceste măsuri urmează să fie aplicate până la mijlocul lunii august.

Menționăm că democratul Vladimir Cebotari a cerut audierea ministrei Finanțelor privind angajamentele față de FMI și creșterea impositării.

„Trebuie să cunoaștem ce înseamnă creșterea impozitării. Ce se mai ascunde în acea listă a angajamentelor față de FMI. Am făcut o solicitare, dar am primit refuz de a ni se comunica. De aceea, vrem audierea ministrei”, a spus Cebotari.

Propunerea deputatului nu a întrunit numărul suficient de voturi.

Citeste tot despre: FMI, înțelegeri, negocieri
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4428 -0.1782%
USD USD 17.4979 0.2527%
RUB RUB 0.2851 0.8490%
RON RON 4.0685 -0.1620%
UAH UAH 0.7200 -0.4838%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
15 ian, 16:21 //

(GALERIE FOTO) Cum arată restaurantul unde Dodon și socialiștii au chefuit aseară și ce prețuri afișează localul pentru servicii

15 ian, 15:32 //

Socialiștii și Dodon au dat aseară un chef într-un restaurant de lux din Capitală. Securitatea în zonă a fost asigurată de poliție și SPPS (VIDEO)

20 ian, 11:00 //

LIVE! Procuratura Generală: Prezentarea rezultatelor controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale

16 ian, 10:00 //

LIVE! Artistul Ștefan Petrache este condus pe ultimul drum. Rudele, prietenii, colegii îi aduc omagiu

17 ian, 12:39 //

Ioniță: „România a finanţat multe în Republica Moldova, fără să primim măcar un cuvânt de mulţumire”

14 ian, 12:10 //

Foto: publika.md Surpriză! Cum un deputat socialist a modificat radical inițiativa de indexare a pensiilor de 2 ori pe an, înainte de a fi votată în Parlament

16 ian, 15:31 //

Dodon, despre vacanțele de lux: Ieri cineva voia să se scalde cu mine, azi altcineva caută foto unde-s în chiloți de baie

16 ian, 17:49 //

foto: autosalubritate.md Șoferii de la „Autosalubritate” se plâng primarului pe condițiile proaste de muncă și salariile mari ale șefilor: „Nu suntem socotiți de oameni”. Ceban nu (le) răspunde

17 ian, 10:32 //

Foto: novostipmr Tiraspolul a anunțat că restricționează accesul mașinilor cu numere de înmatriculare RM

17 ian, 15:17 //

Foto: adevarul.ro Povestea unei jurnaliste, originare din Chișinău, care a emigrat în '89 în SUA. „Când doi miliţieni m-au dus la secţie...”