Logo Realitatea.md

Cea mai bună tehnică de apărare e atacul?! Rusia răspunde investigației „Dossier” prin noi acuzații de implicare a SUA în alegerile din Moldova

20 Octombrie 2020, 18:57 // Politica

Statele Unite ale Americii pregătesc un scenariu „revoluționar” pentru Moldova, în cazul în care Igor Dodon va fi reales în funcția de președinte la alegerile din 1 noiembrie. Cel puțin asta afirmă directorul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Narîșkin, într-un comentariu plasat pe pagina web a instituției, ceea ce pare a fi, mai degrabă un răspuns la investigația „Dossier”, care dezvăluie modul și instrumentele cu care Federația Rusă se implică și formează agenda politică din Moldova. 

foto: duma.gov.ru

„SUA continuă să intervină neceremonial în treburile interne ale statelor prietenoase Moscovei din perimetrul frontierelor Rusiei. Tentativele grosolane de a influența situația post-electorală sunt întreprinse în Belarus și Kîrgîzstan. Acum putem vedea clar că scenariul „revoluționar” este pregătit de americani și pentru Moldova, care în noiembrie curent își va alege președintele. Lor (n.r. americanilor) nu le convine actualul șef al statului I. Dodon, care menține relații constructive cu țările CSI, inclusiv Rusia”, se arată în declarația lui Narîșkin.

Astfel, potrivit lui, analizând șansele de victorie a lui Igor Dodon, „Departamentul de Stat al SUA a prescris Ambasadei sale la Chișinău să formeze din timp opinia opoziției pentru acțiuni de protest în cazul realegerii acestuia cu solicitarea de anulare a rezultatelor alegerilor. ONG-urile și presa afiliate americanilor deja lansează în spațiul informațional fake-uri despre planurile autorităților de a falsifica alegerile. Diplomații din cadrul Ambasadei SUA conving organele de forță moldovenești să nu încurce posibilelor proteste stradale și să treacă imediat „de partea poporului”. Există informații cu privire la pregătirea spre deplasare în Moldova a unui grup de specialiști americani în „revoluții color” cu sarcini clare”, a mai menționat directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei.

Nu în ultimul rând, Narîșkin constată că „SUA care declară atât de vocal despre inadmisibilitatea oricărei implicări în lupta electorală din interiorul țării sale, uită rapid acest postulat atunci când vine vorba despre necesitatea asigurării intereselor conjuncturale ale Washingtonului peste hotare”.

Este de menționat că declarația lui Serghei Narîșkin vine la o săptămână după ce ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, declara în cadrul unui interviu pentru presa federală că SUA încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din Moldova. Totodată, declarația lui Narîșkin pare a fi un răspuns dat investigației „Dossier” despre modul și instrumentele cu care Rusia se implică și formează agenda politică din Moldova, în speță încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din țara noastră.

Vedeți mai mult:

Cine sunt polit-tehnologii ruși desantați la Chișinău pentru campania lui Igor Dodon

Dovada lucrurilor știute: Cum Kremlinul influențează agenda politică din Moldova. Candidații la prezidențiale în hârtiile generalului Cernov

Dovada lucrurilor știute: „Departamentul moldovenesc” de la Moscova și „piramida” lui Maslov în Moldova

Dovada lucrurilor știute: Instrumentele „soft power” utilizate de agenții Kremlinului în Moldova

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5541 0.2228%
USD USD 17.2383 0.0546%
RUB RUB 0.2261 -0.7898%
RON RON 4.2182 0.2329%
UAH UAH 0.6047 -0.1651%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile