Logo Realitatea.md

CEC atenționează: Candidații care cad sub incidența prevederilor art. 13 alin. (3) Cod Electoral trebuie să-și suspende activitatea

19 Septembrie 2019, 12:40 // Stiri

Viceprim-miniştrii, miniştrii, Secretarii de Stat, membrii din oficiu ai Guvernului, conducătorii autorităţilor publice centrale, preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor, primarii şi viceprimarii, pretorii şi vicepretorii, care și-au depus candidaturile și au fost înregistrați în cursa electorală, pentru alegerile locale generale sunt obligați să-și suspende activitatea în funcţia pe care o deţin. Cu o astfel de atenționare a venit astăzi, Comisia Electorală Centrală (CEC).

Foto: bizlaw.md

Potrivit CEC, candidaţilor înregistraţi la funcția de consilier local și/sau la funcția de primar, care cad sub incidenţa prevederilor art. 13 alin. (3) din Codul electoral, sunt obligați să-și suspende activitatea în funcţia pe care o deţin.

În acest context, ei vor prezenta organului electoral, care i-a înregistrat în calitate de concurenți electorali documentele (ordinul, dispoziția, hotărîrea etc.) care probează faptul suspendării acestora din funcția deținută pe perioada campaniei electorale, într-un termen de cel mult 3 zile de la data adoptării hotărârii de înregistrare a acestora.

Din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea persoanele care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere:

a) viceprim-miniştrii, miniştrii şi viceminiştrii (în prezent Secretari de Stat), membrii din oficiu ai Guvernului;

b) conducătorii autorităţilor publice centrale;

c) preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;

d) primarii şi viceprimarii;

e) pretorii şi vicepretorii. 

Amintim că astăzi, 19 septembrie curent, este ultima zi pentru depunerea dosarelor candidaților la funcția de consilier local și/sau la funcția de primar în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie curent.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile