Logo Realitatea.md

CEC condamnă acțiunile violente de la Varnița, însă nu spune nimic despre autocarele, care au încercat să aducă organizat alegători din Transnistria

15 Noiembrie 2020, 14:32 // Societate

Comisia Electorală Centrală (CEC) condamnă acțiunile violente ce au loc în localitatea Varnița, raionul Anenii Noi, în care sunt implicate persoane din rândul localnicilor și a forței veteranilor, care încearcă să pericliteze desfășurarea procesului electoral, însă nu spune nimic despre abuzurile oamenilor legii și autobuzele, care au încercat să aducă cetățeni din Transnistria în mod organizat, lucru interzis chiar de această instituție încă în primul tur.

Regretăm faptul că a fost blocat accesul către secția de votare, iar pentru aplanarea conflictului a fost necesară intervenția colaboratorilor organelor de drept în vederea asigurării exercitării dreptului la vot pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului.

„Chemăm la calm și toleranță și atenționăm că orice acțiune de îngrădire a libertăților și a drepturilor altor persoane este contrară legislației Republicii Moldova. Obstrucționarea dreptului la vot poate fi sancționată contravențional și penal. Comisia întreprinde măsuri, în limita competenței sale, de a asigura tuturor cetățenilor Republicii Moldova dreptul la vot, inclusiv celor ce au domiciliul înregistrat în localitățile aflate în afara controlului suveran al autorităților Republicii Moldova”, se precizează într-un comunicat de presă al CEC.

Precizăm că, la Varnița situația este foarte încordată din cauza numărului mare de transnistreni, care vin să voteze, în timp ce localnicii, veteranii Războiului de pe Nistru și unii activiști civici s-au mobilizat pentru a nu permite acest lucru. 

Poliția Națională a intervenit în forță cu mascați și a dispersat mulțimea pentru a le asigura „cale deschisă” transnistrenilor să vină să voteze. Mascații au folosit aparatul de electroșoc și au amenințat protestatarii că vor folosi și gazele lacrimogene.

Citeste tot despre: alegeri, CEC
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile