Logo Realitatea.md

CEC nu se lasă „bătută”. Va contesta decizia Curții de Apel la CSJ, în cazul excluderii lui Vitalie Balinschi din cursa electorală de la Hâncești

11 Martie 2020, 11:25 // Politica

Comisia Electorală Centrală (CEC) va depune astăzi recurs la Curtea Supremă de Justiție împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care a anulat intenția de a-l exclude pe candidatul Partidului Politic „Șor”, Vitalie Balinschi, din cursa electorală din Hâncești, unde la 15 martie vor fi organizate alegeri parlamentare noi.

La sfârșitul săptămânii trecute, CEC a cerut Curții de Apel Chișinău anularea înregistrării candidatului Partidului Politic Șor, Vitalie Balinschi, la funcția de deputat în circumscripția electorală uninominală nr.38 Hâncești.

Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat atunci, într-un briefing de presă, că motivul care a stat la baza acestei acțiuni a fost nerespectarea legislației electorale de către concurentul electoral menționat și folosirea de către acesta a fondurilor financiare și materialelor nedeclarate.

Prin hotărârea CEC din 4 martie curent, Partidul Politic „Șor”:

- a fost avertizat pentru încălcarea art. 41 alin. (4) din Codul electoral, și anume: pentru nereflectarea tuturor cheltuielilor pentru activitatea grupului de inițiativă din contul bancar „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă” deschis de Partidul Politic „Sor” și, respectiv, pentru nedeclararea acestora;

- (pct. 3) - obligat să prezinte, până la 6 martie curent inclusiv, raportul final corectat conform constatărilor Comisiei;

- (pct. 4) – avertizat pentru depășirea plafonului stabilit la pct. 1 al hotărârii Comisiei Electorale Centrale nr. 3556 din 13 ianuarie 2020 „Cu privire la stabilirea plafonului general al mijloacelor financiare ce pot fi virate în contul „Destinat grupului/grupurilor de inițiativă” și nerespectarea art. 41 alin. (2) lit. d) din Codul electoral.

   Partidul Șor a renunțat la protestul de la Curtea de Apel

În ședința de ieri, Curtea de Apel Chișinău (CA) a conexat cererea de chemare în judecată, depusă de CEC împotriva consiliului electoral de circumscripție electorală uninominală Hâncești, nr.38, cu privire la anularea înregistrării concurentului electoral, candidat la funcția de deputat în CEU nr.38, mun. Hâncești din partea Partidului Politic „Șor”, Vitalie Balinschi, cererea de chemare în judecată, depusă de Partidul Politic „Șor” împotriva CEC, cu privire la anularea hotărârii CEC din 4 martie curent, cu privire la rapoartele financiare ale grupurilor de inițiativă constituite pentru susținerea candidaților la funcția de deputat în circumscripția uninominală la alegerile parlamentare noi din 15 martie și cererea de chemare în judecată formulată de Partidul Politic „Șor” și concurentul electoral Vitalie Balinschi împotriva CEC cu privire la anularea hotărârii din 4 martie curent, cu privire la examinarea sesizării depuse de Partidul Liberal.

Menționăm că, Curtea de Apel Chișinău a recunoscut legalitatea deciziilor CEC cu privire la sancționarea concurentului electoral Partidul Politic „Șor”, pentru nerespectarea prevederilor legale ce țin de finanțarea campaniei electorale. Totodată, CEC își exprimă dezacordul cu opinia Curții privind disproporționalitatea pedepsei or, același concurent electoral, a admis trei încălcări consecutive, sancțiunea legală, în acest caz, fiind anularea înregistrării acestuia.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile