Logo Realitatea.md

CEC reacționează la acuzațiile lui Codreanu: Sunt nefondate și conțin subtext politic

12 Octombrie 2019, 17:00 // Politica

În contextul recentelor acuzații publice aduse la adresa Comisiei Electorale Centrale (CEC) și a membrilor CEC apărute în mass-media, inclusiv că instituția ar fi politizată și nu ar fi imparțială față de pretendenții la calitatea de candidat sau candidații în alegeri, instituția califică aceste acuzații ca fiind „nefondate, nu sunt probate și conțin subtext politic”.

„Constatăm cu regret că difuzarea unor astfel de informații denigratoare au drept scop subminarea autorității și credibilității Comisiei Electorale Centrale. Subliniem faptul că instanța de judecată este unica instituție abilitată să stabilească, dacă au fost sau nu depistate careva încălcări în activitatea organelor electorale privind înregistrarea sau neînregistrarea unei persoane în calitate de candidat la alegeri. În acest context, ținem să menționăm că la moment nu există nici o hotărâre definitivă a instanței de judecată, care să constate careva abateri în acest sens”, se arată într-un comunicat al CEC.

Codreanu: Constat că butoiul cu vin a fost băut, merindele mâncate, corabia este în derivă, iar CEC poate să plece la odihnă (VIDEO)

Totodată, pentru a aduce o claritate privind neînregistrarea lui Ruslan Codreanu în calitate de candidat independent la funcția de primar general al municipiului Chișinău, CEC a venit cu următoarele precizări.

„Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău după verificarea, în baza aplicației SIAS Alegeri, a 3011 semnături din totalul de 10 454 prezentate, a declarat nevalabile 1099. Așa cum nu a fost atins plafonul de 10 000 de semnături valabile, necesare pentru înregistrare, grupul de lucru, din cadrul organului electoral, a încetat verificarea celorlate liste de subscripție rămase. Conform prevederilor art. 47 alin. (3) din Codul electoral, lista de subscripție urmează să conțină doar semnături ale susținătorilor care domiciliază într-o singură localitate, astfel 797 de semnături au fost invalidate în baza criteriului „Regiunea de domiciliu incorectă". Eroarea constă în faptul că susținătorul, având înregistrare la domiciliu într-o localitate, a semnat în lista de subscripție pentru altă localitate. Deși ambele localități sunt parte componentă a municipiului Chișinău, totuși membrii grupului de inițiativă urmau să completeze listele de subscripție separat, pentru fiecare localitate”, precizează CEC.

În acest context, CEC cheamă la calm toți subiecții electorali, inclusiv alegătorii, concurenții electorali, instituțiile media, organizațiile de monitorizare a alegerilor, funcționarii electorali și îi îndeamnă să nu implice Comisia în jocuri politice și să respecte cu strictețe prevederile legale, în vederea bunei organizări și desfășurări a scrutinului din 20 octombrie.

Citeste tot despre: acuzații, CEC, Codreanu, precizări
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3167 0.6786%
USD USD 17.8504 0.4417%
RUB RUB 0.2734 -1.8665%
RON RON 4.0200 0.3294%
UAH UAH 0.7286 -0.0960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
24 feb, 13:43 //

Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul (FOTO)

20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”