Logo Realitatea.md

CEC se autocritică. Vladimir Șarban vorbește despre deficiențele scrutinului prezidențial și inacțiunile organelor (VIDEO)

16 Noiembrie 2020, 10:40 // Politica

Vicepreședintele Comisie Electorale Centrale (CEC), Vladimir Șarban, a venit cu un mesaj de autocritică la adresa instituției pe care o conduce, precum și alte instituții ale statului, care se fac responsabile de organizarea procesului electoral atât în țară cât și în diasporă. Indignarea lui Șarban se datorează multiplelor deficiențe tehnice și de organizare a procesului de vot.

Astfel, vicepreședintele CEC, spune că autoritățile ar trebui acum să întrebrindă toate acțiunile necesare, pentru ca la următoarele alegeri, situația de ieri să nu se mai repete, când moldovenii din diasporă au stat la coadă toată ziua pentru a vota, iar în unele secții de votare buletinele de vot au fost epuizate, deși sute de cetățeni așteptau încă în coadă ca să-și exercite dreptul constituțional de a alege candidatul la prezidențiale.

 „Trebuie să vorbim despre pilula amară, au fost multe nemulțumiri, pe bună dreptate, ale alegătorilor din străinătate, care nu au putut să-și manifeste dreptul constituțional. Această problemă trebuie să ne determine să întreprindem măsurile necesare ca, pentru viitor, să nu se mai repete astfel de situații. Am avut situații complicate la scrutinele precedente, inclusiv în 2016. Au fost măsuri când au votat pe foi de hârtie în loc de buletine. Iată că am ajuns când acest număr, care ne părea de neatins, a fost consumat”, a spus Vladimir Șarban în cadrul briefingului de astăzi dimineață.

Totodată, oficialul afirmă că autoritățile ar trebui să-și învețe lecția din situația creată ieri în diasporă, astfel ca până la următoarele alegeri, această deficiență să fie eliminată, iar cetățenii să aibă posibilitatea să voteze așa cum prevede Constituția.

„Chiar dacă ar fi fost un singur alegător, această situație trebuie să ne determine să întreprindem măsurile necesare ca pentru viitor să nu se mai repete. La scrutinul anterior s-au întreprins anumite măsuri, trebuie să recunoaștem, am ajuns la 5000 buletine, dar iată că și acest număr, care tuturor le părea de neatins și de neepuizat, iată că s-a epuizat. Cred că una dintre primele acțiuni ale CEC, și asta e opinia mea personală ca simplu membru al CEC, e să analizăm activitatea acestor șapte secții, cum de au izbutit acești oameni să asigure dreptul la vot, la un număr de 5000 de oameni. Asta-i aproape 450 de oameni la fiecare oră. Și atunci când vezi rânduri enorme există o presiune fizică, că trebuie să fie foarte organizat, dar și o presiune psihologică destul de încărcată. Trebuie să analizăm foarte atent expreriența concetățenilor noștri, să-i invităm dacă trebuie și să discutăm cu ei, ca să organizăm procesul de vot în așa fel ca să nu avem probleme”, a conchis Șarban.

Precizăm că, ieri înainte de ora închiderii secțiilor de votare, mai multe secții de votare de peste hotarele țării au epuizat toate buletinele de vot, deși afară erau cozi de sute de moldoveni, care așteptau să voteze. Este vorba de secțiile de votare din Londra (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord), Montreuil, Republica Franceză și Frankfurt, Germania.

Citeste tot despre: alegeri, CEC, diasporă, Vladimir Șarban
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3153 -0.0047%
USD USD 17.9347 -0.1848%
RUB RUB 0.2323 -0.1290%
RON RON 4.3312 -0.0669%
UAH UAH 0.6426 -0.1709%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile