Logo Realitatea.md

CEDO a decis: Partidul „Patria”, condus de Renato Usatîi în 2014, exclus în mod arbitrar din cursa electorală. Reacția lui Usatîi (VIDEO)

04 August 2020, 16:48 // Politica

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat azi o decizie în cauza Partidul „Patria” vs Republica Moldova prin care a decis că excluderea în 2014 din campania parlamentară a formațiunii condusă de Renato Usatîi, pentru că ar fi fost finanțat în campania electorală bani de peste hotare, a fost ilegală. Potrivit lui Stanislav Pavlovschi, unul dintre avocații de atunci ai formațiunii, CEDO a adoptat cea mai dură abordare, constatând „caracterul arbitrar” al deciziilor instanțelor din Moldova, ceea ce este, practic, o sentință pentru întregul sistem judecătoresc.

În această ordine de idei, președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, capul de listă al Partidului „Patria” în alegerile din 2014, a anunțat că formațiunea va pregăti o adresare la Procuratura Generală prin care va cere „intentarea unui dosar penal și atragerea la răspundere penală împotriva lui Plahotniuc” și toți ceilalți membri ai unui „grup criminal organizat”.

Potrivit avocatului Stanislav Pavlovschi, decizia CEDO este una extrem de importantă, nu doar pentru Moldova, dar și pentru toată Europa. „În acest caz, CEDO putea avea trei abordări principiale. Prima, să constate aici „imperfecțiunea legislației”, a doua abordare – să constate „caracterul disproporțional al sancțiunilor aplicate” și a treia abordare – să constate „caracterul arbitrar al hotărârilor adoptate de către instanțele naționale”, cea mai gravă, cea mai dură abordare, fiind a treia abordare. În cazul dat, Curtea a mers anume pe această a treia abordare și a recunoscut că hotărârile privind excluderea Partidului „Patria” din cursa electorală au fost niște hotărâri absolut arbitrare. Toate probele, toate argumentele juriștilor partidului care au fost înaintate în ședințele de judecată au fost pur și simplu ignorate”, a menționat el.

Potrivit lui, în această situație se reflectă „întreg caracterul arbitrar al sistemului nostru judecătoresc” și „este o sentință în privința întregului sistem judecătoresc din Moldova”.

Avocatul Igor Pohilă, cel care a reprezentat Partidul „Patria” la CEDO, a menționat că aceasta nu e doar victoria Patria, a lui Renato Usatîi, membrilor partidului sau a avocaților acestuia. „Aceasta este o victorie a tuturor cetățenilor, pentru că, posibil nu toți înțeleg, dar acea decizie din 2014 a deschis Cutia Pandorei din care a urmat o decizie foarte stranie a Curții Constituționale din 2016 privind modificarea vârstei [candidaților la funcția de] președintelui. Tot din această decizie a reieșit anularea alegerilor primarului orașului Chișinău în 2018. Atunci s-a pus baza tuturor fărădelegilor ulterioare. Sperăm că decizia de astăzi a Curții de la Strasbourg va închide această Cutie a Pandorei și mai mult nimeni, niciun actor politic din țara noastră, nu va trece prin ceea ce a trecut „Patria”, membrii săi, că asta va rămâne în urmă, iar noi avocații ne vom ocupa cu alte probleme”, a opinat Pohilă.

La rândul său, președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a amintit că, la Curtea de Apel Chișinău, decizia privind excluderea Partidului „Patria” din cursa electorală a fost luată de Ion Pleșca, președinte, Victor Pruteanu, Serghei Arnăut și Anatolie Minciună. Totodată, la Curtea Supremă de Justiție, președintele completului a fost Nicolae Clima, iar judecătorii: Svetlana Novac, Ion Corolevschi, Oleg Sternioală şi Tatiana Vieru.

„Cel mai mare beneficiar al excluderii noastre a fost Igor Nicolaevici Dodon și Partidul Socialiștilor, pentru că atunci toți experții se întrebau va trece Dodon cu socialiștii pragul electoral sau nu. Fiind foarte convenabil, dar eu aș spune chiar cel mai convenabil politician pentru Plahotniuc, Plahotniuc ne-a scos pe noi din alegeri înțelegând că o parte din electorat va merge la socialiști, o parte la comuniști, democrați și așa mai departe. El a rezolvat două probleme: a început să ne omoare politic pe noi și și-a trecut favoritul în Parlament”, a menționat Usatîi.

Prin urmare, potrivit lui Renato Usatîi, „rezultatele alegerilor parlamentare din 2014 sunt ilegale”, iar acum avem „un alt Parlament din 2019, care este rezultatul deciziilor nelegitime a Parlamentului precedent”.

„În 2014 am obținut un Parlament absolut ilegal, din cauza că este demonstrat azi că noi am fost scoși ilegal din cursă. Noi am fi putut avea o altă componență a Parlamentului. Dacă eram noi în Parlament, Dodon împreună cu Plahotniuc, cu „mixtul” și cu toate prostiile care le-au votat împreună, nu avea să se ajungă. Dacă nu se vota în acel Parlament „mixtul” lui Dodon și Plahotniuc, în 2019 aveau să aibă loc alegerile parlamentare așa cum au avut loc din 92 încoace. Este foarte important ca experții în drept constituțional să se expună la acest subiect. Dacă în 2016 Curtea Constituțională a decis să revenim la Constituția din 2002, de ce azi Curtea Constituțională nu poate anula rezultatul alegerilor din 2014 și 2019?! Trebuie cel puțin să cugetăm la acest subiect”, a mai menționat Usatîi în cadrul unei conferințe de presă.

Usatîi a mai menționat că formațiunea sa va pregăti o cerere în adresa Procuraturii Generale prin care va solicita atragerea la răspundere penală a lui Vlad Plahotniuc, pe care el îl consideră capul „grupului criminal organizat”, dar și a fostului premier Vlad Filat, fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, fostul președinte al Curții de Apel Chișinău din acea perioadă Ion Pleșca, fostul președinte al CSJ de atunci Mihai Poalelungi, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan, pe care Renato Usatîi îi consideră drept „executori” ai deciziilor ilegale date de Plahotniuc.

„Cu toții veți sta la închisoare. Nu pentru că asta vreau eu, ci pentru că v-ați șters picioarele de oameni și de lege”, li s-a adresat Usatîi acestora.

Potrivit deciziei CEDO, Partidul „Patria” urmează să primească despăgubiri în sumă de 7,5 mii euro. Renato Usatîi a anunțat însă despre fuzionarea Partidului „Patria”, condus astăzi de Sergiu Biriucov, un fost membru activ al „Partidului Nostru”), cu „Partidul Nostru”, iar banii pe care îi va primi formațiunea vor fi transferați Spitalului Clinic Municipal din Bălți.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile