Logo Realitatea.md

CEDO examinează cauza lui Năstase privind anularea alegerilor locale din 2018. Ce urmări ar putea avea hotărârea Curții

01 August 2019, 16:07 // Politica

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a început să examineze cauza lui Andrei Năstase privind anularea alegerilor locale din iunie 2018, pentru șefia Primăriei Capitalei, potrivit Anticoruptie.md.

Năstatse s-a plâns în fața Curții că i-ar fi fost violat dreptul la exprimare după ce magistrații au anulat alegerile locale noi din iunie 2018 în urma îndemnului său de a ieși la vot, exprimat într-un live pe Facebook în ziua alegerilor.

„Apelul reclamantului către alegători a fost interpretat de instanțele de judecată ca un act de campanie în timpul unei perioade în care a fost interzisă prin lege (ziua tăcerii). Instanțele au considerat că încălcarea legislației electorale de către reclamant a fost suficient de gravă pentru un impact semnificativ asupra rezultatului final al alegerilor, având în vedere numărul important de distribuiri și aprecieri primite de live-urile pe Facebook și diferența de voturi primite de cei doi candidați la alegeri. Reclamantul a contestat decizia, argumentând, printre altele, că decizia magistraților ar fi fost motivată politic și că i-a fost încălcat dreptul la libertatea de exprimare”, se arată în comunicarea CEDO.

Astfel, Înalta Curte a solicitat Guvernului să răspundă la două întrebări pe marginea acestui dosar: 

  1. A existat o ingerință în libertatea de exprimare a solicitantului în sensul articolului 10 § 1 din Convenție?
  2. În caz afirmativ, această interferență a fost prevăzută de lege și necesară în conformitate cu articolul 10 § 2?

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, a declarat pentru Realitatea.md că decizia Curții ar putea fi adoptată peste un an și nu va avea nici un efect asupra funcției de primar al municipiului Chișinău, dar ar putea să aibă un efect juridic.

„Dosarul dat a fost comunicat Guvernului timp de 7 luni de zile de la depunere. Ceea ce este foarte repede. Termenul obișnuit în cazuri moldovenești este 4-6 ani. Ceea ce ne sugerează că Uniunea Europeană are un interes sporit din cauza încărcăturii politice a dosarului. A doua chestie este ce ar putea să se întâmple este în acest dosar. În orice caz, o hotărâre a CEDO nu cred că va fi adoptată mai devreme decât peste un an sau un an și jumătate. Peste un an și jumătate noi vom avea un alt primar al municipiului Chișinău, adică vom avea alegeri. În circumstanțele date hotărârea Curții nu va avea nici un efect asupra sistemului electoral din Republica Moldova, asupra funcției de primar al municipiului Chișinău, dar ea ar putea să aibă un efect juridic pentru că chestii de genul dat, din câte înțeleg eu, nu prea au fost examinate de Curte”, ne-a comentat Vladislav Gribincea.

Amintim că la 3 iunie, Andrei Năstase, candidatul comun al Platformei Demnitate și Adevăr și al Partidului Acțiune și Solidaritate, a ieșit învingător în turul doi de scrutin al alegerilor pentru primăria Chișinău. Năstase a acumulat 52,57% din numărul total de voturi valabil exprimate, iar contracandidatul său, Ion Ceban - 47,43%.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3794 0.5573%
USD USD 17.5085 0.0114%
RUB RUB 0.2739 0.7726%
RON RON 4.0574 0.6025%
UAH UAH 0.7325 0.2326%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile