Logo Realitatea.md

Cehia era să dea milioane pe un e-serviciu pe care niște IT-iști l-au făcut gratuit. Lecția s-a soldat cu demiterea unui ministru!

30 Ianuarie 2020, 10:50 // Tech

Guvernul Cehiei a vrut să lanseze un e-serviciu pentru vânzarea vinietelor pentru autostrăzile cu taxă. Ministrul Transporturilor a întocmit proiectul pentru realizarea căruia, a spus el, trebuie 400 de milioane de coroane, echivalentul a circa 16 milioane de euro. Asta presupunea dezvoltarea unui magazin online și două aplicații pentru iOS și Android. 

A fost găsită și compania IT care să se ocupe de asta - Asseco Central Europe, fără a fi creat vreun concurs public. Între timp, s-a găsit un alt grup de IT-iști, voluntari de altfel, care au făcut acest serviciu timp de un weekend și încă și gratuit. Statul a primit cadou e-serviciu, doar că aflați mai jos de ce ministrul Transporturilor într-un final a fost demis?

Autoblog.md scrie cu referire la presa locală că voluntarii IT-iști de la Actum Digital, în frunte cu Tomas Vondracek, au demonstrat prin inițiativa lor cum statul era să risipească milioane pentru ceva care poate fi făcut în doar trei zile și cu mult mai puțini bani.

„Îmi doresc ca de astăzi înainte nimeni să nu aibă o astfel de atârnare la mijloacele noastre financiare în același mod în care statul face acum”, a spus Vondracek încă înainte de răsunătoarea demisie.

Așa i-a motivat pe 60 de IT-iști să se implice. De vineri, s-au adunat și au creat e-serviciul până duminică seara. Luni, 27 ianuarie, a fost lansat spre testare.

Premierul Andrej Babi l-a demisionat pe ministrul Transporturilor, Vladimir Kremlik. Cei de la Asseco Central Europe au declarat că sunt pregătiți să rezilieze contractul fără să solicite despăgubiri, mai scrie sursa citată.

De la stânga la dreapta, premierul Andrej Babiš, antreprenorul IT Tomáš Vondráček și noul ministru al Transporturilor, Industriei şi Comerţului, Karel Havlíček
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7760 0.0000%
USD USD 18.0446 0.0000%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.0914 0.0000%
UAH UAH 0.6405 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile