Logo Realitatea.md

Cei 10 miniștri din Guvernul Sandu. Ce studii au și în ce domenii au activat

18 Iunie 2019, 12:01 // Actualitate

Aproape toți miniștrii au fost deja prezentați viitorilor săi colegi. Trei miniștri din Guvernul Sandu au fost stabiliți de mai mulți ani în diasporă, iar două fotolii au fost ocupate de socialiști. Realitatea.md a pregătit lista noului cabinet de miniștri. Ce studii au și în ce domenii au activat anterior, aflați mai jos.

Colaj: realitatea.md

Maia Sandu - Prim-ministra Republicii Moldova

De profesie este economistă. Și-a făcut studiile de licență (1989 – 1994) la Academia de Studii Economice a Moldovei, Facultatea Management. Ulterior, a studiat relații internaționale la Academia de Administrare Publică (1995 – 1998).
În perioada 2009-2010 a studiat la Universitatea Harvard (SUA), obținând titlul de Master în administrație publică.

Maia Sandu și-a început cariera profesională la Ministerul Economiei, unde a lucrat mai mult de 6 ani. A fost consilier al Directorului Executiv al Băncii Mondiale și economist la oficiul din Moldova al acestei instituții. În octombrie 2016 a fost desemnată candidat comun al dreptei proeuropene la alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Andrei Năstase - Viceprim-ministru, ministrul al Afacerilor Interne

Este licențiat în Drept, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După absolvire a activat în calitat de ajutor al procurorului de transport, Procuratura de Transport. În perioada 1999-2002, a fost lector universitar, Șef de catedră la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

În același timp activa în calitate de vicedirector al Air Moldova. Din 2002 până în 2015 a fost avocat.

Vasile Șova - Viceprim-ministru pentru Reintegrare

În prezent este consilierul președintelui pe domeniul Reintegrării. A fost ministru al Reintegrării al R. Moldova în perioada 2002 –2009 și a fost deputat în Parlamentul R. Moldova în trei legislaturi.

Potrivit CV-ului, la 19 aprilie 2005, Șova a fost confirmat în funcția de ministru al Reintegrării în al doilea Guvern format de către Vasile Tarlev. Și-a păstrat funcția de ministru și în noul Guvern format de Zinaida Greceanîi la 31 martie 2008.

La alegerile parlamentare din 2009 a fost ales deputat și a ocupat funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice. La alegerile din 30 noiembrie 2014, Șova a candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Comuniștilor, dar nu a reușit să acceadă în Legislativ.

Vadim Brânzan - Ministru al Economiei și Infrastructurii

În 1993 a absolvit Facultatea de Fizică la Universitatea de Stat a Moldovei, în 1997 a terminat studiile la Facultatea Finanțe a Academiei de Studii Economice din Moldova, iar în 2001 a absolvit Universitatea Harvard, Facultate de Administrare a Afacerilor.

A fost consultant superior pentru companii din sectorul gazo-petrolier, alimentar și organizații de stat din Rusia. A mai  fost directorul grupului de Investiții Globale Principale și Finanțări Structurale din New York.

Din anul 2007 până în 2014 a fost partener principal la „NOV CAPITAL, LLC”, fond investițional cu capital privat în New York și Londra.  A fost fondatorul și partenerul principal la „LOGOS ADVISORS, LLC”. companie de investiții cu capital privat, Miami. Anterior a fost candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Natalia Gavrilița - Ministru al Finanțelor

În 2000 a absolvit Facultate de Drept, la Universitatea de Stat din Moldova. În 2003 a câștigat bursa academică de doi ani Edmund S. Muskie Fellow. În următorii doi ani a făcut masteratul în Politici Publice, la Școala de Guvernare John F. Kennedy, Universitatea Harvard.

Potrivit CV-ului, noua ministră și-a început cariera în calitate de asistent politic, la Biroul de Afaceri Politice și Economice, în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova. A fost consultantă în cadrul Biroului Vicepreședintelui pentru Europa și Asia Centrală (VP ECA), la Banca Mondială, dar și consultantă în cadrul Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europeane.

A fost șeful Departamentului pentru Politici și Dezvoltare Macroeconomică al Ministerului Economiei și Comerțului. Ulterior a ocupat funcția șefului Departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor al Cabinetului Guvernului. A mai fost manager de portofoliu pe metode de evaluare, Programul de Statistici, Dovezi și responsabilitate, consultantă Superioară a Programul de Finanțare și Management al Sectorului Public în cadrul Oxford Policy Management.

În perioada 2014-2015, a fost Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației. Ulterior devenind director general al Fondului Global pentru Inovare (GIF).

Stanislav Pavlovschi - Ministru al Justiției

În perioada 1973 - 1975, ministrul a efectuat Serviciul Militar, iar în 1980 a absolvit Institutul Juridic de la Harkov, Ucraina (actualmente Academia Națională de Drept a Ucrainei).

Și-a început cariera la Procuratura raionului Criuleni, în calitate de anchetator și anchetator superior. Ulterior a activat la Procuratura Generală a Republicii Moldova, ca anchetator pe cauzele excepționale, anchetator superior pe cauzele excepționale, șef adjunct al Secției de anchetare a cauzelor excepționale, șef-adjunct al Direcției Urmărire penală.

În perioada 2001-2008, a fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. A mai fost lector la Institutul de Relații Internaționale din Moldova. Din 2008 a fost avocat al Biroului Asociat de Avocați Corect și participant la diferite programe ale UE de reformare a sectorului juridic din Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Macedonia.

Nicolae Popescu - Ministru al Afacerilor Externe ți Integrării Europene

Este analist şi profesor la Paris, la Consiliul European pentru Relații Externe şi Școala de Științe Politice.

Are studii în ştiințe politice şi relații internaționale la Universitatea de Stat de Relații Internaționale din Moscova, masterat şi doctorat la Universitatea Central Europeană din Budapesta şi un master în dreptul economic și politică economică internațională la Universitatea din Barcelona.

A activat anterior la câteva importante centre analitice europene: Centrul pentru Studii Politice Europene de la Bruxelles, Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) de la Londra şi la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (o agenție a Uniunii Europene), unde a fost analist principal între 2013 şi 2018. Este cunoscut pentru studiile sale referitoare la conflictele înghețate şi rolul Rusiei în regiune.

A fost consilier al ex-prim-ministrului Vlad Filat pe probleme de politică externă și integrare europeană, consultant UNDP, în perioada 2010 - 2013.

Pavel Voicu - Ministrul Apărării

Este consilierul lui Igor Dodon pentru misiuni speciale. Din anul 1995, Pavel Voicu a activat în diferite funcții în cadrul Inspectoratului de Poliție Ungheni, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției¸ Centrului Național Anticorupție. A deținut funcțiile de comisar al Comisariatului Raional de Poliție din Călăraşi și Cimișlia, șef al Inspectoratului de Poliție sect. Buiucani mun. Chișinău, iar din februarie 2016 – șef al Inspectoratului de Poliție mun. Bender.

Pavel Voicu a absolvit Academia „Ştefan cel Mare” a MAI și Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. Este doctorand al Institutului de Cercetări Juridice și Politice – Universitatea Academiei de Științe a Republicii Moldova.

Liliana Nicolăescu-Onofrei - Ministru al Educației, Culturii și Cercetării

Și-a terminat studiile în 1990, la Universitatea de Stat a Moldovei specializarea Limba și Literatura Română. În 2002 a urmat cursul „Evaluarea programelor educaționale internaționale”, Teachers College, în cadrul Universității Columbia, New York SUA.

Și-a început cariera la Fundația Soros Moldov în calitate de director de program. Ulterior a fost director executiv, formator la Centru Educațional Pro-Didactica. Din 2016 este expert independent în educație. În perioada 2012-2013 a fost consilier al Ministrului Educației, iar în următorii doi ani a fost viceministru al Educației.

Ala Nemerenco - Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

A absolvit Facultatea medicină generală, la Institutul de Stat de Medicină și Farmacie din Chișinău. Masteratul l-a urmat la USMF „Nicolae Testemițanu”, în management și sănătate publică. Doctoratul în medicină socială și management, Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” l-a obținut în 2007.

Și-a început cariera în calitate de medic internist, iar peste câțiva ani a devenit șef secție medicină generală al IMSP AMT Centru, Chișinău, apoi vicedirector medical pe probleme curative în cadrul aceleiași instituții. În 2002 a devenit șef adjunct al secției organizare activitate clinică, USMF „Nicolae Testemițanu”.

A fost director IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară din Chișinău, consilier personal al Ministrului sănătății din România, Banca Mondială, București, iar din 2017 este expert internațional pe sisteme de sănătate.

Georgeta Mincu - Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

A studiat relaţiile economice internaționale la Universitatea „Ovidius” din Constanţa şi are un master în studii de dezvoltare la Şcoala de Politică și Relații Internaționale a University College Dublin, Irlanda.

După facultate, în 1995-1997, a activat la Agenţia pentru Promovarea Investiţiilor Străine din cadrul Ministerul Economiei. Ulterior a fost şefa Direcţiei Organizaţiei Mondiale a Comerţului din cadrul aceluiași minister. A mai lucrat la Serviciul Vamal, iar din 2004 este consultant în mai multe proiecte internaționale derulate de Banca Mondială, Organizația Internațională pentru Migrație, FAO ONU pentru Agricultură, USAID, Misiunea UE de consiliere în politici publice.

Până a fi numită ministră, a condus un centru de dezvoltare și management.

Citeste tot despre: CV, guvernul sandu, noii miniștri
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1673 -0.1732%
USD USD 17.0468 0.0540%
RUB RUB 0.2217 0.3167%
RON RON 4.1385 -0.1255%
UAH UAH 0.6030 0.0166%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile