Logo Realitatea.md

Cel-Al-Cărui-Nume-Nu-Trebuie-Rostit! Lui Putin nu-i este frică de Navalnîi, susține purtătorul de cuvânt al președintelui rus fără a rosti numele opozantului

19 Ianuarie 2021, 19:02 // În lume

Președintelui rus Vladimir Putin nu îi este frică de Alexei Navalnîi, a declarat, fără a-i nominaliza explicit pe cei doi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. În același timp, guvernul de la Moscova încearcă să împiedice protestele împotriva arestării opozantului rus, anunțate a avea loc sâmbătă 23 ianuarie, informează The Guardian.

„Sugestiile potrivit cărora cuiva i-ar fi frică de cineva sunt niște bazaconii”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului

„Acesta nu are nicio legătură cu președintele Rusiei și nu poate fi în niciun fel asociat cu președintele”, a răspuns Peskov, fără a-l numi pe Navalnîi, după ce a fost întrebat dacă Putin îl vede pe Navalnîi drept nu rival.

Alexei Navalnîi, cel mai vocal critic al lui Vladimir Putin, a fost arestat duminică seara la câteva minute după ce a aterizat la Moscova. Opozantul venea de la Berlin, unde a fost internat și s-a tratat după ce, în luna august 2020, a fost otrăvit cu Noviciok de către o echipă de agenți speciali GRU, serviciul de informații al armatei ruse, după cum s-a dovedit în cadrul unei investigații Bellingcat.

De la otrăvirea sa și până în prezent, nici Vladimir Putin și niciun alt oficial al Kremlinului nu au rostit, explicit, numele lui Alexei Navalnîi și au negat implicarea serviciilor secrete rusești.

„Nu l-am otrăvit noi, cine are treabă cu el?! Dacă cineva (din GRU) chiar ar fi vrut să-l otrăvească, probabil că ar fi dus treaba până la capăt”, a declarat Vladimir Putin, în cadrul conferinței sale anuale cu jurnaliștii ruși.

Arestarea lui Navalnîi a declanșat critici în Uniunea Europeană. Președintele Consiliului European a cerut eliberarea imediată a opozantului rus.

Alexei Navalnîi a vrut să se întoarcă în Rusia în ciuda amenințărilor primite de la Administrația Penitenciarelor. Autoritățile spuneau că politicianul va ajunge după gratii fiindcă nu a respectat termenii eliberării condiționate și nu s-a prezentat la data stabilită pentru controlul judiciar. Navalnîi a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru delapidare.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile