Logo Realitatea.md

Cel puțin 10 crime grave autorii cărora au fost lăsați în libertate sau li s-a redus pedeapsa

23 Octombrie 2020, 15:21 // Actualitate

„Criminalii părăsesc închisorile, dosare de rezonanță se închid – totul sub paravanul alegerilor”Deputatul PAS Mihai Popșoi a susținut o conferință de presă la Președinție, în cadrul căreia a vorbit despre eliberările recente, scoaterea de sub învinuire și reducerea pedepselor pentru o mulțime de criminali odioși demoralizează și umilesc atât funcționarii de bunăcredință din domeniul justiției cât și cetățenii de rând ai acestei țări chinuite de atâta nedreptate.

„În Moldova lui Dodon, dacă furi o gaină poți muri cu zile după gratii, iar dacă furi miliarde, ești ucigas, ai fost condamant pentru viol sau pedofilie, dar ai bani, ajungi în libertate. Închiderea dosarelor și eliberarea criminalilor pe bandă rulantă de către judecătorii promovați de Igor Dodon poate avea doua explicații: E clar pentru toți că aceste acțiuni orchestrate de justiția lui Dodon sunt de fapt datoriile pe care el trebuie să le achite pentru finanțările din campaniile electorale anterioare, dar mai cu seamă cea actuală, iar pe de altă parte, este o asigurare că dosarele penale care trebuiau să-i fie deschise lui însuși se vor prăfui în continuare”, a declarat Mihai Popșoi.

Luptătorii de la Atrium – Cu toate că procurorii au cerut câte 15 ani de detenție pentru învinuiți, la data de 26 iunie, Judecătoria Chișinău a decis să-l achite în totalitate pe unul din ei, iar pe al doilea parțial, stabilindu-le doar câte o amendă, iar compensația părții vătămate a fost stabilită la 5000 Lei, acum cei doi se plimbă în libertate. 

Constantin Țuțu – Un alt luptător și slujitor fidel al fostului sistem, care și-a schimbat între timp tabăra, după ce în septembrie 2019 a fost anunțat în căutare internațională, iar în martie 2020 s-a predat benevol justiției lui Dodon. Fiind acuzat anterior de omor, Țuțu este cercetat penal pentru escrocherie, trafic de influiență și îmbogățire ilicită, dar se plimbă liber pe străzi, ședințele de judecată fiind amânate cu regularitate. 

Oleg Pruteanu (Borman) – După ce a fost condamnat definitiv în Portugalia la 4 ani de închisoare; în Federația Rusă este urmărit penal și riscă închisoare pe viață, iar în Republica Moldova urma să fie condamnat la 30 de ani de închisoare, după 3 ani de arest preventiv, Prutean a fost eliberat pe 25 iulie și plasat sub control judiciar după ce s-ar fi infectat cu COVID. Prutean este capul grupării criminale internaționale ”Borman” specializată în trafic de droguri. 

Vladimir Moscalciuc (Makena) – În anul 2002 a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru furt, însă a fost eliberat în 2010, ca în anul 2012 să fie condamnat din nou la 19 ani de închisoare pentru organizarea unei grupări criminale în penetenciare și pentru șantaj. La 3 iulie 2020 sentința i-a fost redusă cu 5 ani și 3 luni. 

Vasile Botnari – fostul directorul SIS, la comanda lui Plahotniuc și Dodon, a expulzat ilegal profesorii turci, distrugând viața a 7 familii, pentru asta Botnari a fost judecat în secret și pe 10 Septembrie s-a ales cu o amendă de 4000 mii euro. Botnari a mai achitat despăgubirile de 125 de mii de euro dispuse de CEDO familiilor celor extrădați, cam atât costa doar mașina lui Botnari. Așadar, ridici șapte oameni ca pe vremea lui Stalin, îi expulzezi cu încălcarea tuturor legilor, lași șapte familii îndurerate … și pentru răpire de persoane nu ajungi la închisoare, dar umbli împreuncă cu Nichiforciuc și Andronache pe la întâlniri secrete ca în anii ”90 cu Alexandru Vîlcu – omul de legatură al lui Dodon. 

Alexandru Covali (Șalun) – În anul 2006 a fost reținut și condamnat la 21 de ani de inchisoare (cu toate că procurorii au cerut 28 ani), acesta fiind liderul grupării criminale ce se ocupa cu traficul de ființe umane, traficul de copii și proxenetism. Curtea Supremă de Justiție a fost mai blândă și i-a redus pedeapsa la 19 ani de închisoare. Însă, justiția lui Dodon l-a eliberat după numai 13 ani, iar acum se plimbă liber printre fostele sale victime. 

Igor Sandler – La ședința din 24 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a trimis spre rejudecare dosarul lui Sandler, fostul director al gimnaziului internat nr. 3 din Chișinău, care a fost condamnat la 17 ani și jumătate privațiune de libertate pentru trafic de copii în scopt de exploatare sexuală. El a fost eliberat în aceeași zi. La momentul eliberării, Sandler a stat în închisoare 3 ani și 7 zile. Curtea de Apel condusă de Vladislav Clima, recent promovat de Dodon, a pus în libertate pe durata rejudecării dosarului un pedofil condamant la 17 ani de închisoare, iar calvarul victimelor și martorilor din dosar începe de la zero. 

Veaceslav Platon – La 15 iunie 2020, după 4 ani petrecuți în dedenție, din totalul de 12, la câți a fost condamnat pentru implicare în escrocherie și spălare de bani în cazul devalizării Băncii de Economii, Veaceslav Platon a fost eliberat pe motive procesuale, iar soarta altor învinuiri grave la adresa sa ramâne incertă. Se știe că Igor Dodon s-a expus că Platon ar putea fi util anchetei în dosarul miliardului. Evident, a fost o justificare rușinoasă, căci la moment nu doar lipsește orice progres în acest dosar, dar vedem cum învinuiții sunt scoși basma curată unul după altul. 

Dosarul Laundromat – Alaltăieri, Procuratura Anticoprupție a scos de sub învinuire 13 judecători anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”. Ordonanța procurorilor face posibilă revenirea în funcțiile de judecători a celor care încă nu au demisionat din sistem. Deci, judecători care au emis decizii prin care spălau miliardele mafiei rusești în baza unor simple fotocopii fără a pune întrebari revin în sistemul lui Dodon. Deja se văd reușitele lui Platon, exact cum a cerut cel care l-a eliberat. 

Grigore Caramalac (Bulgaru) – Acum o săptămână opinia publică a fost bulversată de stirea: capul mafiei din Moldova anilor ”90 „Bulgaru” reușește cu aportul procuraturii și a Judecătoriei Chișinău să scape de dosare și de urmărirea internațională. Caramalac/Bulgaru era învinuit de banditism, estorcare de bani, trei tentative de omor și mai multe episoade de şantaj, comise în perioada anilor ”90. Justiția lui Dodon îl scapă de 16 cauze penale comasate toate într-un dosar pornit încă în 2001 pe vremea lui Voronin. 

Citeste tot despre: închisoare, justiție
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile