Logo Realitatea.md

Cele 6.000 de buletine de vot destinate alegătorilor moldoveni din Portugalia au ajuns acasă intacte (VIDEO)

16 Noiembrie 2016, 08:48 // Politica

Coletul buclucaș al Comisiei Electorale Centrale cu 6.000 de buletine de vot destinate cetățenilor moldoveni aflați în Portugalia a revenit acasă. Astfel, pentru a elimina orice suspiciune privind utilizarea acestora, membrii CEC au deschis public sacii cu buletine de vot, eveniment la care au fost invitați toți doritorii de a participa: reprezentanții concurenților electorali, misiunilor de observare a alegerilor, organelor de drept.

Nu a fost tocmai ușor de a deschide sacul cu buletine de vot. Astfel, reprezentantului Comisiei Electorale Centrale i-a luat mai mult de zece minute pentru a deteriora sigiliul. Atunci însă când a fost deschis, în interior se aflau alți doi saci, și aceștia sigilați, pentru fiecare dintre cele două secții de votare - nr. 1/382 din or. Lisabona și nr.1/385 din or. Setubal (situată la o distanță de 44 km de or. Lisabona) din Republica Portugheză.

„Am făcut această invitație către toate părțile interesate pentru a demonstra încă odată transparența și deschiderea activității Comisiei Electorale Centrale și în acest moment consider că toate manipulările legate de această valiză diplomatică trebuie să fie încetate pentru că nu au niciun temei”, a menționat președinta CEC, Alina Russu.

Potrivit ei funcționarul de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a transmis valiza la bagaj, iar atunci când a avut loc escala la Roma, bagajul a fost pierdut. Ulterior, acesta a fost recuperat, a ajuns la Lisabona, iar de acolo - trimis prin cursă directă la Chișinău, în condițiile în care, între timp, spre cele două secții de votare extrateritoriale o fost trimise alte 6.000 de buletine de vot.

„Noi am vrut să arătăm că aceste buletine nu au fost utilizate. Ele au fost returnate intact către Consiliul Electoral de Circumscripție, fapt care îl confirmați și Dvs.”, a precizat Alina Russu, menționând că buletinele vor fi duse la Tipografia Centrală pentru a fi nimicite.

Vedeți și Un bagaj cu buletine de vot pentru 2 din cele 4 secții de votare din Portugalia a fost pierdut. Reacția CEC

Maia Sandu, după încheierea votării: Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost. Cerem SIS să investigheze situația din Portugalia (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile