Logo Realitatea.md

Cele mai „populare” posturi vamale pentru contrabandiștii de țigări: Aeroportul Chișinău, Giurgiulești, Leușeni

16 Noiembrie 2019, 13:26 // Societate

Posturile vamale „Aeroportul Internațional Chișinău”, „Giurgiulești”, „Leușeni”, „Hîrbovăț” și „Cahul” sunt cele în care sunt depistate cele mai multe cazuri de tentativă de contrabandă cu țigări nedeclarate. Cel puțin asta arată rezultatele celei mai recente operațiuni comune „ANTITABAC 2019”, care s-a derulat în perioada 7-31 octombrie curent pe întreg teritoriul vamal al Republicii Moldova.

foto: customs.gov.md

Operațiunea a vizat atât posturile vamale de frontieră, cât și cele interne și a implicat capacitățile operaționale și analitice ale mai multor subdiviziuni specializate ale Serviciului Vamal, printre care Direcția investigarea fraudelor vamale, Direcția analiza riscurilor, Centrul Chinologic, Echipele Mobile etc.

Totodată, Operațiunea a presupus coordonarea tactică și strategică a acțiunilor comune întreprinse de cele două autorități vamale din Republica Moldova și România prin schimbul punctual al datelor, mobilizarea grupurilor comune de analiză de risc la punctele de trecere a frontierei moldo-române, utilizarea în comun a scanerelor, demararea acțiunilor comune cu implicarea funcționarilor vamali chinologi din cele două state ș.a.

Ca rezultat, pe parcursul desfășurării operațiunii, subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal al Republicii Moldova au efectuat 21 de rețineri de țigarete, fiind ridicate peste 1,6 milioane de bucăți. Tot în cadrul acțiunilor comune, funcționarii vamali au semnalat și cazuri de depistare a drogurilor, dar și a mărfurilor de larg consum, fără acte și nedeclarate.

Eforturile comune de prevenire și combatere a traficului ilicit cu produse din tutun s-au materializat în date statistice încurajatoare, fiind înregistrată și o diminuare a ponderii pe piața României a țigaretelor provenite ilegal din Republica Moldova, scăzând la 14,6%, cu 2,6 p.p. mai puțin față de luna martie și cu 4,5 p.p. mai puțin comparativ cu luna ianuarie 2019, conform datelor prezentate în studiul Novel Research.

Operațiunea comună de control vamal la frontieră „ANTITABAC 2019” a fost bazată pe acordurile de asistență administrativă reciprocă în domeniul vamal dintre Republica Moldova și România, dar și pe Strategia Serviciului Vamal în domeniul luptei cu contrabanda și vânzarea ilegală a produselor din tutun pentru perioada anilor 2015-2020. Partenerii naționali în cadrul acestei operațiuni au fost Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Procuratura Generală și Centrul de Cooperare Polițienească Internațională.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile