Logo Realitatea.md

Centrul COVID-19 de la MoldExpo, dotat de Ambasada SUA și PNUD cu computere. Ceban: Este o donație binevenită (FOTO)

08 Aprilie 2020, 15:03 // Actualitate

Zona IT a Centrului COVID-19 Chișinău de la Moldexpo a fost dotată cu computere primite de la ambasada SUA și PNUD. Acest lucru va da posibilitatea ca în regim operativ să fie stocate datele pacienților, iar informația să fie prelucrată rapid. Totodată, operatorii cu ajutorul tehnologiilor vor avea o conexiune cu spitalele municipale din oraș, astfel pentru a putea depista unde sunt paturi libere pentru a putea transporta pacientul în funcție de gravitatea bolii.

foto: facebook.com/i.ceban.public

„Este o donație binevenită și mulțumim Guvernului american pentru suport, mulțumesc ambasadorului, dar și PNUD pentru implicare”, a menționat primarul general al Capitalei, Ion Ceban, care a precizat că „municipalitatea a depus tot efortul și resursele pentru a dota Centrul COVID”.

Potrivit edilului, mersul lucrărilor este monitorizat din prima zi, iar municipalitatea a dotat cele 3 pavilioane pentru ca medicii și pacienții să dispună de toate condițiile necesare.

„În prezent amenajăm altă instituție este vorba de Constructorul unde vor putea fi duși în jur de 120 de persoane”, a conchis Ceban.

Este de menționat că la data de 29 martie, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, premierul Ion Chicu anunța despre deschiderea, începând cu ziua de 1 aprilie, cel târziu joi, 2 aprilie, a unui centru de triere a cazurilor suspecte de Coronavirus, cu o capacitate de până la 700 de paturi, la Centrul „MoldExpo”. La 1 aprilie acesta nu era funcțional, iar primarul Capitalei, Ion Ceban, și președintele Igor Dodon, dădeau asigurări că își va începe activitatea „până la sfârșitul săptămânii”. Au existat însă și voci care propuneau amenajarea centrului de triere la „Arena Chișinău”, nu la „MoldExpo”, care ar fi putut asigura internarea a peste o mie de persoane. Totuși, Guvernul a insistat pe amenajarea Centrului COVID-19 Chișinău la „MoldExpo”, în paralel fiind examinată amenajarea unor asemenea centre la Sala Polivalentă din Capitală și Sanatoriul „Constructorul”. Până în prezent, Centrul de la MoldExpo rămâne nefuncțional.

Foto: facebook.com/i.ceban.public

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 0.0000%
USD USD 17.3920 0.0000%
RUB RUB 0.2515 0.0000%
RON RON 4.0272 0.0000%
UAH UAH 0.6518 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile