Logo Realitatea.md

Cercetătorii moldoveni vor avea susținerea UE în procesul de aderare la cele mai prestigioase rețele științifice și tehnologice

27 Iunie 2018, 22:55 // Politica

Uniunea Europeană va susține cercetătorii din Republica Moldova în procesul de aderare la cele mai prestigioase rețele științifice și tehnologice, precum și la programele și proiectele internaționale. Declarația a fost făcută astăzi de către comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas, în cadrul întrevederii cu ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, care se află într-o vizită oficială la Bruxelles.

Foto: mecc.gov.md

În cadrul discuțiilor, oficialii au efectuat un schimb de opinii privind stadiul actual și perspectivele de dezvoltare a cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul cercetării și inovării. Ministrul, Monica Babuc, a reiterat angajamentul țării noastre de a-și consolida parcursul de integrare în Spațiul European de Cercetare, prin participarea la diverse proiecte și programe internaționale și prin promovarea cercetării bazată pe performanță, competivitate și excelența rezultatelor. De asemenea, Babuc și-a exprimat convingerea că, modernizarea sistemului național de cercetare și inovare este o condiție fundamentală a dezvoltării durabile a Republicii Moldova, pentru ca acesta să devină atractiv atât pentru tinerii cercetători, cât și pentru sectorul privat al economiei.

La rândul său, Carlos Moedas a apreciat înalt progresele înregistrate și măsurile întreprinse pentru îmbunătățirea sistemului de cercetare și inovare din țara noastră și racordarea lui la standardele europene. Oficialul a menționat că Moldova este un partener de încredere, cu atât mai multă că este primul stat din cadrul Parteneriatului Estic care s-a asociat la Programele „Cadrul în domeniul cercetării și inovării". Totodată, comisarul european a dat asigurări că UE va susține cercetătorii din Republica Moldova în procesul de aderare la cele mai prestigioase rețele științifice și tehnologice, precum și la programele și proiectele internaționale.

Carlos Moedas a accentuat că cercetarea și inovarea sunt punți de legătură de o importanță deosebită pentru parcursul european al Republicii Moldova, reafirmându-și disponibilitatea de a susține inițiativele MECC de promovare a politicilor în domeniul cercetării și inovării.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.0000%
USD USD 17.2272 0.0000%
RUB RUB 0.2448 0.0000%
RON RON 4.0205 0.0000%
UAH UAH 0.6337 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile