Logo Realitatea.md

Se va întoarce șeful interimar al IGP la funcția de judecător? „Trebuie să discut cu familia”

24 Septembrie 2019, 11:04 // Societate

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea fostului judecător Gheorghe Balan, adică actualul șef interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP), referitor la repunerea în drepturi. Urmează să fie transmisă președintelui țării pentru semnare.

Odată semnat decretul de către Igor Dodon, Gheorghe Balan va putea reveni la funcția de judecător. Întrebat de Realitatea.md dacă într-adevăr își dorește activeze din nou în instanțe, a ezitat să ne răspundă prompt.

„CSM efectuează acum procedura legală, după ce am fost repus în funcție prin decizia Curții de Apel Chișinău din iulie 2019. Nu știu dacă mă voi întoarce la cariera de judecător pentru moment. Trebuie să discut, mai întâi, cu membrii familiei, cu colegii care mi-au fost alături, după care voi lua o decizie”, ne-a declarat Gheorghe Balan.

Amintim că dosarul disciplinar pe numele lui Gheorghe Balan a fost pornit, anul trecut, în baza unei sesizări a Serviciului de Informații și Securitate, care a dat curs unei plângeri depuse de un grup de consilieri și primarul din satul Puhăceni, localitatea de baștină a soției judecătorului. Ofițerii au invocat că magistratul ar fi participat la adunările organizației teritoriale a Platformei DA.

Gheorghe Balan s-a remarcat în ultimii ani pentru criticile dure la adresa sistemului judecătoresc. În cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din martie 2017, a ținut un discurs despre derapajele din ultimul timp din justiție. Acesta s-a implicat și în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, candidând în circumscripția uninominală Anenii Noi, din partea Blocului ACUM, însă nu a reușit să obțină mandatul de deputat.

În prezent, exercită interimatul funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției, fiind numit în funcție de Andrei Năstase, actual ministru de Interne și totodată lider al PPDA.

CITEȘTE ȘI:

Ce se întâmplă cu concursul pentru suplinirea funcției de șef al IGP în fotoliul căruia încă mai stă cumătrul lui Năstase

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3962 0.0000%
USD USD 17.5906 0.0000%
RUB RUB 0.2716 0.0000%
RON RON 4.0831 0.0000%
UAH UAH 0.7171 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile